Yılın belirli zamanlarında merakla beklenen konuların başında gelen kurbanlık fiyatları, her yıl olduğu gibi bu sene de dikkatleri üzerine çekiyor. Peki, 2024 yılında kurbanlık fiyatları ne kadar olacak? Bu sorunun yanıtı, pek çok faktörün etkisi altında şekilleniyor. İşte, kullanıcıların en çok merak ettiği konuların başında gelen kurbanlık fiyatlarının belirlenme süreci ve etkileyen faktörler...

2024 kurbanlık fiyatları ne kadar olur?

2024 yılında Türkiye'de kurbanlık hayvan fiyatları dikkate değer bir artışla seyrediyor. Bir kurbanlık keçi 7000 TL ile 10000 TL arasında alıcı bulurken, kurbanlık koçlar Nisan ayı itibarıyla 12000 TL ile 18000 TL arasında satılıyor. Kurbanlık sığırların fiyatı ise oldukça yüksek, 80000 TL ile 160000 TL arasında değişiyor. Kurbanlık mandalar da yüksek bir talep gösteriyor, fiyatları 60000 TL ile 130000 TL arasında değişiklik gösteriyor. Bu yıl kurbanlık hayvan almayı düşünenler, yüksek fiyatlarla karşılaşabilirler.

Kurbanlık fiyatı neye göre belirlenir?

  • Karkas etin kilogram fiyatının belirlenmiş olması.
  • Alışveriş sırasında satışa konu olan hayvanın belirlenmiş olması.
  • Satış işleminin belirlenen hayvan üzerinde tamamlanmış olması.
  • Hayvanın, sadece kurban niyetiyle kesilmesi, yani herhangi bir organının (et, deri, sakatat vb.) satıcıda kalmasının veya kesim ücretine dâhil edilmesinin şart koşulmaması gerekmektedir.
  • Eğer kurban günlerinden önce alıcı, belirtilen yöntemlerden biriyle hayvanı alacağını taahhüt etmiş ve işlem tamamlanmamışsa, kurban kesimi öncesinde satış anlaşmasının tamamlanması gerekmektedir.

Kurban ibadeti, akıl sağlığı yerinde, ergenlik çağına erişmiş, belirli bir miktarda mal varlığına sahip ve yerleşik durumda olan her Müslümanın yerine getirmesi gereken maddi bir ibadettir. Kurban ibadetinin geçerli olabilmesi için kişinin kendi mal varlığından bir hayvanı kesmesi veya kestirmesi gerekmektedir. Günümüzde kurbanlık hayvan alım-satımı genellikle şu üç şekilde gerçekleştirilmektedir:

  • Götürü (kabala) yöntemiyle kurban alım satımı: Satıcı ve alıcı belirli bir hayvan üzerinde pazarlık yapar ve anlaştıkları fiyat üzerinden işlem gerçekleştirilir. Bu yöntem, geçmişten günümüze yaygın olarak kullanılmaktadır.
  • Canlı tartıya dayalı fiyat belirleme yöntemiyle alım-satım: Kurbanlık hayvanın fiyatı, canlı ağırlığı dikkate alınarak belirlenir. Bu yöntemle de alım satım yapılabilmektedir.
  • Karkas etin kilogram fiyatı üzerinden toplam fiyatın kesim sonrası tartılarak belirlenmesiyle alım-satım: Taraflar, karkas etin kilogram fiyatı üzerinde anlaşarak, kesim sonrası tartılarak elde edilecek toplam fiyatı belirlerler.
Kaynak: HABER MERKEZİ