Artos Dağı, muhteşem manzarasıyla ziyaretçilerini büyüleyen bir doğa harikası. Ancak bu görkemli dağın hikayesi pek çoğumuz için bir muamma. Nerede olduğu, nasıl oluştuğu ve hangi sırları barındırdığı gibi sorular, meraklı doğa tutkunlarının kafasını kurcalıyor. İşte, bu merakı gidermek ve Artos Dağı'nın büyülü dünyasını keşfetmek için hazır mısınız? Gelip geçmişin izlerini süren bu büyülü dağın sırlarını açığa çıkaralım.

Artos Dağı nerede?

Artos Dağı, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Van ilinin Gevaş ilçesi sınırları içinde bulunmaktadır.  Van'ın Gevaş ilçesi sınırları içinde yer alan 3.550 metre yüksekliğindeki Artos Dağı, bölgede önemli bir konuma sahip olan sönmüş bir yanardağdır. Gevaş ilçesi sınırları içinde bulunan ve Güneydoğu Toroslar'ın devamı niteliğindeki bu dağ, yerel halk arasında Çadır Dağı olarak da bilinmektedir. Artos Dağı, aşırı avlanma faaliyetleri nedeniyle doğal hayvan popülasyonunda önemli kayıplara yol açmış olsa da, hala ayı, tavşan, keklik ve kurt gibi birçok hayvana ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca, dağda kurşun cevheri bulunmaktadır. Dünya genelinde önemli bir kelebek çeşitliliğine ev sahipliği yapan Artos Dağı, dağcılar için popüler bir destinasyondur. Ayrıca, kükürt yataklarına sahip olması ve zengin kelebek popülasyonu nedeniyle doğa meraklıları ve botanikçiler tarafından da sıkça ziyaret edilmektedir. Ayrıca, dağın adı, Ermenistan'da bir erkek ismi olarak da kullanılmaktadır.

Artos Dağı nasıl oluştu?

Artos Dağı, jeolojik açıdan bir volkanik dağdır. Yaklaşık 3.550 metre yüksekliğinde olan bu dağ, geçmişte volkanik faaliyetler sonucunda oluşmuştur. Yanardağ aktiviteleri sırasında lav ve diğer piroklastik malzemelerin birikmesiyle yükselmiştir. Zamanla, volkanik aktivitenin durmasıyla dağ soğumuş ve şekillenmiştir. Artos Dağı, bu jeolojik süreç sonucunda oluşmuş bir dağdır.

Kaynak: HABER MERKEZİ