Bahar aylarının gelmesiyle birlikte artan alerjik rinit hakkında bilgi veren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Adem Dirican, bu rahatsızlığın burunda akıntı, tıkanıklık, kaşıntı ve hapşırık gibi belirtilere neden olan kronik bir hastalık olduğunu belirtti. Ülkemizde yapılan çalışmaların sonuçlarına göre, alerjik rinit sıklığında son 10 yılda belirgin bir artış olduğunu vurgulayan Dr. Dirican, bahar alerjisinin özellikle çocuklarda daha sık görüldüğünü ifade etti.

Alerjik rinitin neden olduğu belirtilere dikkat çeken Dr. Dirican, burun tıkanıklığı, akıntı, kaşıntı, hapşırık gibi semptomların yanı sıra, koku ve tat bozuklukları, yumuşak damakta kaşıntı, baş ağrısı gibi durumların da sıkça yaşandığını belirtti. Ayrıca, bu semptomlar nedeniyle uyku kalitesinde bozulma, horlama ve iş performansında düşüş gibi sorunların da ortaya çıkabileceğini ekledi.

Bahar alerjisinin yaygın nedenlerinden birinin polenler olduğunu belirten Dr. Dirican, ağaç çiçekleri, ot polenleri, mantar ve küflerin en sık karşılaşılan alerjenler olduğunu ifade etti. Bu alerjenlere maruz kalan kişilerde genellikle bahar aylarında şikayetlerin başladığını belirten Dr. Dirican, alerjik rinitin tanısının genellikle fizik muayene ve hasta hikayesiyle konulabileceğini ancak bazı durumlarda laboratuvar testlerine ihtiyaç duyulabileceğini söyledi.

Tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Dr. Dirican, tedavinin temelinin alerjen maddelerden korunmak olduğunu ve polen alerjilerinin kontrolünün mevsimsel olduğunu belirtti. İlaç tedavisi ve immunoterapi gibi yöntemlerin de kullanılabileceğini ifade eden Dr. Dirican, hastaların semptomlarını kontrol altına almak için uygun tedavi seçeneklerinin bulunduğunu aktardı.

Kaynak: İHA