Günümüzde çevre koruma ve sürdürülebilirlik endişeleri giderek artarken, beklenmedik bir tartışma, geleneksel çay toplama yöntemlerinin yerini alan benzinli çay toplama makinelerinin yasaklanmasıyla ortaya çıktı. Pek çok kişi, bu makinelerin çay tarlalarında yarattığı çevresel etkileri ele alırken, bir yandan da tarım endüstrisindeki teknolojik değişimlerin nasıl dengelemesi gerektiği konusunda fikir birliği sağlanmaya çalışılıyor. Peki, Benzinli çay toplama makinesi neden yasaklandı? Konuya yönelik tüm detaylar haberimizde yer alıyor. 

Benzinli çay toplama makinesi neden yasaklandı?

Bu yıl da benzinle çalışan çay toplama motorlarının kullanımı yasaklandı. Çaykur'un açıklamasına göre, benzinli çay toplama makineleri, çay bitkisinin verimini ve kalitesini düşüren egzoz gazı bırakması sebebiyle yasaklanmıştır.

Doğu Karadeniz bölgesinde, Covid-19 salgını nedeniyle işçi eksikliği yaşanmasıyla birlikte çay toplama motorlarının kullanımı yaygınlaşmıştı. Bu motorlar genellikle şarjlı akülerle çalışan modeller tercih edilse de bazı üreticiler benzinli modelleri tercih etmişti.

Çaykur, 2020 yılında benzer bir durumda üreticileri uyararak, "Benzinle çalışan çay toplama makineleri çay bitkisi üzerinde egzoz gazı bırakıyor" diyerek bu tür motorların kullanımını yasaklamıştı.

Bu yıl da Çaykur, benzer bir uyarıda bulundu. Ancak bu kez, benzinli motor kullanan üreticilerin üreticiliklerinin askıya alınacağı ve toplanan yaş çayın Çaykur tarafından satın alınmayacağı belirtildi.

Üreticilere gönderilen kısa mesajda, "Kurumumuzca benzinli motorla yaş çay toplamak yasaklanmıştır. Tespit edilen benzinli motor kullanan üreticinin üreticiliği askıya alınacaktır" ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Haber Merkezi