Yakın Türkiye tarihinin yemek kültürüne önemli katkılar sunan ve bir kebap türüne adını veren Beyti Güler hakkında vatandaşlar sıkça sorgular gerçekleştiriyor ve merak edilenlere cevap aranıyor. Peki Beyti Güler kimdir?

Beyti Güler kimdir?

Beyti Güler, 1740'larda Afşar İmparatorluğu'nun saldırısından sonra Semerkant'tan Kırım'a kaçan Türklerin soyundan gelmektedir. Ailesi, 1870'lerde Kırım Savaşı'nın ardından Romanya'nın Dobruca bölgesine yerleşti. 1935 yılında Türkiye'ye göç ettiler.

1945 yılında Beyti ve babası, İstanbul'un varoşlarından biri olan Küçükçekmece'de 30 m²'lik dört masalı küçük bir et lokantası açtılar. Lokanta, sadece 20 kişilik olmasına rağmen kısa sürede popülerlik kazandı. Dünyanın dört bir yanından gelen önemli gazeteciler, üst düzey yöneticiler ve siyasetçiler burada Türk dönerini denedi.

1965'te New York Herald Tribune gazetesinde yayınlanan bir makale lokantayı uluslararası üne kavuşturdu. Lokanta, 1966'dan 1974'e kadar her gün dört Pan Am uçağına yemek servisi yaparak tanınırlığını artırdı. Ayrıca, Air Force One'daki ABD Başkanı Richard Nixon'ın Avrupa'ya yaptığı ilk resmi gezide Türk kebabının ün kazanmasına yardımcı oldu.

Artan talebi karşılamak için Beyti Güler, Atatürk Havalimanı'na yakın lüks bir yerleşim bölgesi olan Florya'da üç katlı bir bina inşa etti. Modern mimari tarzında tasarlanan bina, farklı büyüklükte on bir yemek odası ve bir terastan oluşmaktadır. İç dekorasyonda Osmanlı Türk sanatından esinlenilmiştir.

Beyti Güler, doğum yılı 1929 olarak bilinmektedir. Lokantanın ilk başlangıcı ise 1945 yılında Büyükçekmece'de gerçekleşmiştir. Beyti, gençliğinde 1935'ten 1945'e kadar Beytibabasının bakkal ve fırınında çalışmıştır. Ayrıca bir dönem Atatürk Köşkü'nün karşısında kavun-karpuz satışı yaptığı da bilinmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi