İzmir’in Konak ilçesine bağlı Damlacık semti, şehrin merkezi Konak Meydanı’na çok yakın bir mesafede, Konak Tüneli girişi ve güzergâhında yer alıyor. Tarihi semt, yürürlükteki Koruma Amaçlı İmar Planı’nda 3. Derece Arkeolojik ve Kentsel Sit Alanı ile İzmir Tarihi Projesi – İzmir Tarihi Stratejisi Raporu’nda belirlenen Kemeraltı – Konak çevresi 252 hektarlık yenileme alanında bulunuyor. Damlacık, ayrıca Galatasaray’ın ve Türk futbolunun efsane ismi Metin Oktay’ın da yetiştiği Damlacık Spor Kulübü’nün bulunduğu semt olarak biliniyor.

Metin Oktay (1)

2012 yılında hükümetin ve dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın talimatıyla yapımına başlanan ve kamuoyuna İzmir için yapılacak 35 projeden biri olarak lanse edilen Konak Tüneli, 2015 yılının Mayıs ayında dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından hizmete açıldı. 

Damlacık (7)

10 YILDIR TEK BAŞINA MÜCADELE EDİYOR!

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından, 2013 ve 2014 yıllarında tünel yapımı sırasında semtte birçok bina için kamulaştırma kararı alındı. 2015’te ise yine birçok bina için ağır hasarlı raporu verildi ve binalar yıkıldı. Ancak semtte sorunlar bundan sonra hiç bitmedi. Tarihi Damlacık’ta yaşamaya devam eden yurttaşlar sahipsiz bırakıldı. Namık Kemal Mahallesi’nde 99 yaşındaki annesi ve kız kardeşiyle birlikte yaşayan zabıta emeklisi Naim Yazıcı, yaklaşık 10 yıldır tek başına sesini duyurmaya çalışıyor. Evi orta hasarlı tespit edilen Yazıcı’nın başvurmadığı kurum, röportaj vermediği gazete kalmadı. 

Naim YazıcıNAİM YAZICI

YARISI YOK OLAN, HARABEYE DÖNMÜŞ BİR SEMT…

Semtin içler acısı bir halde olduğunu ifade eden Naim Yazıcı, yaşadıkları süreci şu sözlerle anlattı: “Konak Tüneli projesinde, Sümer ve Namık Kemal mahallelerini içinde barındıran Damlacık semtindeki mevcut binaların imar ve parsel bilgileri olmadan faaliyet yürütüldü. Bu nedenle teknik, idari ve mali açından birçok hata yapıldı. Kamu kaynakları ve Damlacık semti zarara uğradı. Tünelin yapımı sonrasında semt çok ciddi bir güvenlik zafiyetiyle karşı karşıya kaldı. 2015-2022 yılları arasında ilgili idareler Damlacık’a gelmemiş, semtteki 11 tescilli bina suç unsurları tarafından maalesef yağmalanıp yok edilmiştir. Aynı şekilde Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyesi de burası ile ilgilenmemiş, görevdeki muhtarlar herhangi bir çaba göstermemiştir. Basında ve televizyonda defalarca haber yapılmış ancak hiçbir netice alınamamıştır. Geriye yarısı yok olmuş ve harabeye dönmüş bir semt kalmıştır” dedi. 

Damlacık (3)

11 TESCİLLİ BİNADA RESTORASYON: “ZARARI KARŞILAMAYA YETMEZ!”

Öte yandan Konak Tüneli 2019 yılında bir protokol ile Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından işletilmek üzere İzmir Büyükşehir Belediyesine devredildi. Ayrıca kamulaştırma alanında kalan ve mülkiyeti Karayollarına geçen 11 adet tescilli tarihi bina, Karayollarınca İzmir Valiliği bünyesindeki Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığına devredildi. Nisan 2022 itibariyle de semtte bulunan 11 tescilli yapının yenileme çalışmalarına başlandı. 

Restorasyon Tarihleri (1)

DAMLACIK İÇİN ORTAK ÇALIŞMA PLATFORMU

Yüklenici firma tarafından Temmuz 2023’te bitirilmesi planlanan restorasyon çalışmaları ise halen bitmiş değil. 11 tescilli binanın restore edilmesinin tek başına semtteki zararı karşılamayacağını savunan Naim Yazıcı, “Konak Tüneli nedeniyle yarısı yıkılıp yok olan, İzmir’in merkezi Konak Meydanı’nın siluetini oluşturan tarihi Damlacık semtinin yapısal ve yaşam alanı olarak çağdaş standartlara getirilmesi hususu, İzmir şehrine ne Konak ilçemize değer katacaktır. Merkezi hükümet, yerel yönetim, ilgili idare, sivil toplum kuruluşları ve İzmir kamuoyunca semt için ortak ve etkin bir çalışma platformu oluşturup, bütüncül ve yeni bir proje ile prestijli bir semt yaratılabilir. Şehir plancılarının da bu konudaki görüşü topyekûn yenilemeden yanadır” ifadelerini kullandı.   

Yıkılma Tehlikesi Olan Binalar

Muhabir: Doğukan Fikri Fidan