Bugün itibarıyla, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geniş bir heyetle birlikte önce Bağdat'ı, ardından da Erbil'i ziyaret edecek. Uzun bir süredir hazırlıkları devam eden bu ziyaret, Ankara-Bağdat ilişkilerinin tarihi bir dönemeç noktasına ulaşması açısından büyük önem taşıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Irak ziyareti

Ziyaret sırasında, Türkiye ile Irak arasındaki ikili ilişkilerin stratejik bir çerçeveye oturtulmasını hedefleyen kapsamlı bir anlaşmanın imzalanması bekleniyor. Bu anlaşmanın yanı sıra 'terörle mücadele', su yönetimi ve Kalkınma Yolu projesi gibi konularda işbirliği adımlarının da açıklanması bekleniyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ziyaret kapsamında imzalanacak anlaşmaların sayısının 20'yi aştığını belirtti.

Erdoğan, ziyaret süresince Bağdat'ta öncelikle Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid ve ardından Başbakan Muhammed al Sudani ile bir araya gelecek. Erdoğan'ın yanında, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Savunma Bakanı Yaşar Güler, Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar ve MİT Başkanı İbrahim Kalın gibi önemli isimlerden oluşan geniş bir heyet de yer alacak.

Bu ziyaret, Erdoğan'ın başbakan sıfatıyla son kez gerçekleştirdiği 2012 tarihli Bağdat ziyaretinden tam 12 yıl sonra gerçekleşiyor. Ziyaretin, Türkiye-Irak ilişkilerinde yeni bir dönemin başlamasına vesile olması ve taraflar arasındaki diyaloğun daha kurumsal bir düzeye çıkarılması bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın açıklamalarına göre, ziyaret sırasında Türkiye-Irak ilişkilerinin her alanında derinleştirilmesini amaçlayan Stratejik Çerçeve Anlaşması'nın yanı sıra ulaştırma, sağlık, bilim, tarım, su, enerji gibi birçok alanda işbirliğini içeren 20'den fazla anlaşmanın imzalanması öngörülüyor.

Özellikle Stratejik Çerçeve Anlaşması'nın güvenlik ve "terörle mücadele" gibi alanlarda önemli unsurları içermesi bekleniyor. Bu çerçevede, Türkiye ve Irak'ın PKK'ya karşı ortak hareket etme konusunda belli bir noktaya ulaştığı ve Ortak Harekat Merkezi'nin kurulması gibi adımların ele alınacağı belirtiliyor.

Savunma Bakanı Güler'in ifadelerine göre, Türkiye'nin beklentisi, PKK'nın Irak hükümeti tarafından "terör örgütü" olarak tanınmasıdır. Güvenlik işbirliği kapsamında ele alınacak bir diğer önemli konu da Türkiye ve Irak silahlı kuvvetlerinin PKK'nın Irak topraklarındaki faaliyetlerini sonlandırmayı hedefleyen Ortak Harekat Merkezi'nin kurulmasıdır.

Türkiye'nin güvenlik konusundaki hassasiyetine karşılık, Irak'ın da Fırat ve Dicle nehirlerinden gelen su miktarı konusunda talepleri bulunmaktadır. Türkiye'nin su miktarı konusunda yaptığı taahhütlerin yerine getirilmediği iddialarına karşın, bu ziyaret sırasında su konusunda ilerleme sağlanması beklenmektedir.

Ayrıca, Türkiye-Irak arasında Kalkınma Yolu Projesi gibi önemli ticari projelerin ele alınacağı ve bu projelerin yaşama geçirilmesi için güvenlik ortamının sağlanmasının önemli olduğu vurgulanmaktadır. Bu projeler, Türkiye ve Irak'ı birbirine bağlayarak küresel anlamda önemli ticari koridorlar oluşturmayı hedeflemektedir.

Son olarak, Erdoğan'ın Erbil ziyareti sırasında, güvenlik, ekonomi, ticaret ve enerji işbirliği gibi konuların yanı sıra Kerkük-Yumurtalık boru hattının yeniden çalışmaya başlaması konusunun ele alınması bekleniyor.

Türkiye, boru hattının çalıştırılmasına hazır olduğunu ifade etmiş ancak Bağdat yönetimi ile Bölgesel Yönetim arasındaki sorunlar nedeniyle bu konuda bir ilerleme kaydedilememiştir. Bu ziyarette enerji konusundaki işbirliğinin geniş bir şekilde ele alınması ve somut adımların atılması öngörülmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi