Mantar zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulunan Dr. Meltem Arslan, mantarların mutlaka kültür mantarları tercih edilerek bol su ile iyice yıkanarak pişirildikten sonra tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Satın alınacak mantarın ambalajlı olmasına ve etiketinde üretim yeri, üretim izni, üretim tarihi gibi bilgilerin yer almasına dikkat edilmesi gerektiğini de ekliyor.

Arslan, mantar zehirlenmesinin ilk belirtilerinin sersemlik, uykuya meyil, bulantı, kusma, ateş, terleme, bulanık görme, yüzde kızarıklık, ağızda metalik tat, karın ağrısı ve ishal olduğunu belirtiyor. Daha sonra karaciğer, böbrek ve diğer organların etkilenebileceğini, ilerleyen vakalarda ise koma ve ölümle sonuçlanabileceğini sözlerine ekliyor. Bu belirtilerin ortaya çıkması durumunda en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguluyor.

Muhabir: Özge Uğulu