Eğitim çalışanlarının güvenliği, son zamanlarda artan şiddet olaylarıyla tehdit altında. Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, eğitim çalışanlarının, kendilerine yönelik şiddet olaylarına karşı acil olarak caydırıcı nitelikte yasal düzenleme taleplerini dile getirdi. Bu talep, son olarak İstanbul'da özel bir lisenin müdürü İbrahim Oktugan'ın öldürülmesiyle doruğa çıktı.

Eğitim-Bir-Sen üyesi eğitim çalışanları, Oktugan'ın ölümünü protesto etmek ve benzeri olayların önüne geçmek amacıyla TBMM'nin yanındaki Meclis Parkı'nda toplandı. Ali Yalçın, burada yaptığı açıklamada, eğitim camiasının Oktugan'ın kaybıyla sarsıldığını belirtti ve ailesine başsağlığı diledi.

Eğitim çalışanlarının maruz kaldığı şiddetin artık sadece bireysel olaylar olmaktan çıktığını vurgulayan Yalçın, toplumsal bir sorun haline geldiğini dile getirdi. Özellikle son dönemlerde eğitim çalışanlarına yönelik artan şiddetin, eğitim hizmetlerinin aksamaması için acil çözümler gerektirdiğini belirtti.

Yalçın, yaptığı açıklamada, "Bu şiddet eylemlerindeki artışta, şiddete başvuran kişilerin 'Yaptığım yanıma kar kalıyor' inancının büyük rolü var. Eğitimciler olarak, daha iyi bir eğitim için daha iyi bir müfredat, pedagojik yöntemler, daha ileri amaçlar üzerine kafa yormamız gerekirken bugün bu yaramızı konu etmek mecburiyetinde kalışımızın üzüntüsünü yaşıyoruz. Bunun ana sebebi, şiddetin ağırlaşan toplumsal maliyeti karşısında bugüne kadar çözüm üretmede yetersiz kalınmasıdır." şeklinde konuştu.

Gelecekte benzer acıların yaşanmaması için bugünün ihmallerinin tekrarlanmaması gerektiğini ifade eden Yalçın, eğitim çalışanlarına yönelik şiddete karşı çözüm önerileri sunduklarında karşılaştıkları yetersiz tutumun sorunun çözümüne katkı sağlamadığını belirtti.

Şiddet olaylarına acil ve köklü çözüm bulunması gerektiğini vurgulayan Yalçın, şunları kaydetti: "Devletin yaşam hakkını koruma ve buna ilişkin ihlalleri önleme görevi çerçevesinde, eğitim çalışanlarına yönelik şiddet olaylarını caydırıcı nitelikte cezai müeyyideler getirilmesi, şiddete uğrayan çalışanlara hukuki koruma sağlayacak yasal düzenlemelerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir."

Eğitim-Bir-Sen olarak, bu taleplerini dile getirmek için bir dizi eylem planı hazırlayan Yalçın, yarın ülke genelindeki okullarda bir günlük iş bırakma eylemi yapacaklarını ve TBMM'ye sunmak üzere bir haftalık dilekçe kampanyası başlatacaklarını açıkladı. Eğitim çalışanları, güvenli bir çalışma ortamı için seslerini duyurmak ve şiddet olaylarını önlemek için kararlı bir şekilde hareket etmeye devam edecek gibi görünüyor.

Kaynak: Haber Merkezi