Enflasyon hareketlerine bağlı olarak gün geçtikçe artan fiyatlar vatandaşların yaşam kalitesini ve alım gücünü düşürdü. Özellikle gıda ürünlerinde fiyatların her gün güncelleniyor olması nedeniyle vatandaşlar isyan etti. Restoran ve kafelerdeki yüksek fiyatlara tepki göstermek isteyen vatandaşlar, sosyal medyada yapılan boykot çağrısına uyarak 20-21 Nisan’da dışarıda yemek yemeyeceklerini ve sipariş vermeyeceklerini sosyal medyadan duyurdu. Sosyal medyada gerçekleşen bu boykot çağrısına Türkiye Büyük Millet Meclisi de (TBMM) kayıtsız kalmadı. TBMM’de yapılan görüşmelerde Ticaret Kanunu’nda bir düzenleme yapılacağı ve yaklaşık 20 maddeden oluşması öngörülen teklifte, fahiş fiyat artışı yapan işletmelere verilen idari para cezalarının artırılmasına ilişkin düzenleme yer alacağı öğrenildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Irak ziyareti dönüşü yaptığı açıklamada fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek için gerekli yaptırım kararlarının alınacağını söyledi. Erdoğan, alınacak kararlarda önceliğin vatandaşın refahını düşünmek olacağını vurgulayarak, “Fahiş fiyatlarla mücadelede yeni ve daha caydırıcı tedbirler ortaya koyabiliriz. Aşırı kar hırsı dizginlenmediği müddetçe ne kadar maaş artışı yaparsanız yapın sorun devam edecektir. Hele gıda gibi mecburi kalemlerde buna müsaade edemeyiz. Gerekli tedbirler için ilgili bakanlıklarımız şu anda çalışmalarını yapıyorlar. Kısa süre içinde somut birtakım adımlarla enflasyonu da artıran bu fahiş fiyatlara karşı mücadelemiz kesinlikle gerçekleşecektir. Ambalajların üzerine fiyatlarının yazılması konusu da düşünülebilir. Burada taviz veremeyiz, üzerine üzerine gideceğiz. Milletimizin fahiş fiyat yükünün altında ezilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Bunu kim yaparsa yapsın bedelini fazlasıyla ödeyecek” ifadelerini kullandı. 

Doğan Kılıç (1)

“Esnafta fahiş fiyat olmaz”

Boykot çağrısının İzmir’de karşılık bulmadığını kaydeden İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanı Doğan Kılıç, esnaf lokantalarında fahiş fiyat artışının yapılamayacağını, bu konudaki denetimlerin devam ettiğini söyledi. Mart ayından itibaren uygulanmaya başlayan, lokantalarda ve kafelerde fiyat menülerinin asılması veya masalara koyulması kararı ile vatandaşın fiyatları görebildiği, dolayısıyla fahiş artışlar yapılmasının önüne bir nebze de olsa geçildiğini belirten Kılıç, “Biz esnaf lokantalarıyız. Bizler zaten fahiş artışlar yapamayız. Zaten mart ayından itibaren fiyatlar gerek tabelada gerek masalarda görülebilecek şekilde koyuluyor. Vatandaş bu fiyatlara bakarak yemeğini seçebiliyor. Dolayısıyla bu boykotun doğru olmadığını düşünüyorum” diye konuştu. 

“Dükkanlar kapatılabilir”

Fiyatların masalara koyulması kararının ardından denetimlerin bir süre devam ettiğini vurgulayan Kılıç, “Mart ayı başında denetimler bir düre devam etti ancak daha sonra mevcut seçim atmosferi dolayısıyla bir süre askıya alındı. Böyle olunca da insanlar rahatladı. Seçimin bitmesiyle denetimler yeniden başladı. Esnafın bu konuda kararlara uyması ve fahiş artış yapmaması gerekir. Bu denetimlerde lokantanın kapatılmasına kadar gidecek bir cezai işlem uygulanabilir” dedi. 

feyzi başdaş

“Ambalaja fiyat yazılmalı”

Erdoğan’ın marketlerde ambalajlar üzerine fiyat yazılabileceği düşüncesinin Türkiye için olumlu sonuçlar doğuracağını vurgulayan Başdaş Marketler Zincirinin Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Feyzi Başdaş, “Türkiye’deki enflasyonun asıl nedenlerinden biri stokçuluk. 15 alıp 10 tüketiyoruz. İnsanlar evlerine, firmalar depolarına stok yapıyor. Tüketeceğimizden fazla stok yapıyoruz. Özellikle yağ alımında vatandaşımız son 1 yıldır yağ almıyor. Çünkü 1 yıllık yağ stokları var. Eğer ambalajların üzerine fiyatlar yazılırsa, fahiş fiyat artışları biraz olsun kontrol altına alınabilir. Bu durumu bir market sahibi olarak değerlendirmem doğru olmaz. Bunu bir vatandaş olarak değerlendirmeliyim. Bu karar enflasyon için olumlu sonuçlar yaratır” dedi.

Kaynak: Sercan Özipekçi