İsrail'in abluka altına aldığı Gazze Şeridi'ne insani yardımların havadan sağlanmaya devam ettiği bildirildi.

Gazze'ye yeterli yardım ulaşıyor mu? 

İsrail ordusuna bağlı Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktivitelerini Koordinasyon Birimi (COGAT) tarafından yapılan açıklamada, çatışmaların başladığı 7 Ekim'den bu yana ABD, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır, Ürdün ve Fransa'nın iş birliğiyle Gazze Şeridi'nin kuzeyine toplam 25 yardım operasyonunun gerçekleştirildiği belirtildi. Açıklamada, operasyonlar kapsamında Gazze'ye 750 paket yardımın ulaştırıldığı ve Gazze'deki sivillere yardım sağlama çabalarının devam edeceği vurgulandı.

Öte yandan, ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) tarafından yapılan duyuruda, Ürdün Silahlı Kuvvetleri ile düzenlenen ortak operasyonla 5 Mart'ta Gazze'nin kuzeyine havadan insani yardımın ulaştırıldığı ifade edilmişti. Açıklamada, ABD'nin kara yoluyla yardım akışını genişletme ve Gazze'ye daha fazla yardım ulaştırma çabalarının devam edeceği belirtilmişti.

Gazze'deki durum ne zaman düzelecek?

İsrail'in Gazze'yi işgal etmesinin ardından yaşananlar dünya kamuoyunun dikkatini çekmeye devam ediyor. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı bir saldırı düzenledi. İsrail'in açıklamasına göre, bu saldırılarda 1200 İsrailli öldü, 5 bin 132 kişi de yaralandı.

Gazze Şeridi'ne yapılan saldırılarda en az 13 bin 430'u çocuk, 8 bin 900'ü kadın olmak üzere 30 bin 631 Filistinlinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Binlerce kişinin enkaz altında olduğu bildirilirken, sivil altyapı da saldırılarla tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana 245'i karadan işgal sürecinde olmak üzere toplam 585 askerinin öldüğünü açıkladı.

Gazze Şeridi'ndeki çatışmalar 24 Kasım 2023'te 4 günlük bir "insani ara" ile geçici olarak durmuş, ancak sonrasında tekrar başlamıştı. Ara sırasında 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı olarak serbest bırakıldı, ancak binlerce Filistinli hala alıkonulmuş durumda.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de yaşanan çatışmalarda 422 Filistinli hayatını kaybetti. Ayrıca, İsrail ordusu ile Hizbullah arasındaki sınır çatışmalarında da birçok ölüm yaşandı.

Kaynak: İHA