Oruç tutarken göz damlası kullanmanın caiz olup olmadığı, dini bir mesele olarak pek çok kişinin kafasını kurcalayan bir konudur. Bu noktada, İslam dininin öğretileriyle tıbbın pratikleri arasındaki dengeyi bulmak önemlidir. Gelinen noktada, bu konuya dair detaylı bir inceleme yapmak faydalı olacaktır. Peki, Göz damlası orucu bozar mı? Oruçluyken göz damlası kullanılabilir mi? İşte detaylar...

Göz damlası orucu bozar mı?

Din İşleri Yüksek Kurulu, 28 Aralık 1994 tarihinde Başkan İsmail Öner'in yönetiminde toplandı. Toplantıda, göz damlası ve astımlı hastaların nefes alabilmek için kullandıkları ağıza sprey şeklinde püskürtülen ilaçların orucu bozup bozmayacağı konusu ele alındı. Kurul, şu sonuçlara vardı:

Göz doktorlarından alınan bilgilere göre, göze damlatılan ilacın miktarının çok az olduğu belirtildi (1 mililitrenin 1/20'si olan 50 mikrolitre) ve bu ilacın bir kısmının göz kırpıldığında dışarı atıldığı, bir kısmının ise gözde ve burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve burun mukozasında emilerek vücuda alındığı ancak sindirim kanalına ulaşma ihtimalinin çok düşük olduğu açıklandı. Bu nedenle, İslam fakihlerinin belirttiği gibi göz damlasının orucu bozmayacağına karar verildi.

Oruçluyken göz damlası kullanılabilir mi?

Ağızda emilerek yok olacak kadar az miktarda ilaç alınmasının ve esasen yutulmadığı sürece ağıza alınan suyun orucu bozmadığı düşünülerek, astımlı hastaların ağıza püskürtülen ilacın da orucu bozmayacağına karar verildi. Bu değerlendirmeler sonucunda Kurul, göz damlası ve astım ilaçlarının orucu bozmayacağına hükmetti.

Kaynak: Haber Merkezi