Hemofilinin, kan pıhtılaşma faktörlerinin doğuştan eksikliği sonucu oluştuğunu belirten Çocuk Hematoloji ve Onkolojisi Uzmanı Dr. Mustafa Bilici, hastalığın ağır, orta ve hafif olmak üzere üç türe ayrıldığını ve tedavinin hastalık türüne göre belirlendiğini söyledi. Hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların pahalı olması, kanamaların gelişmesi durumunda tedavinin zorluğu, multidisipliner yaklaşım gerektirmesi ve ömür boyu süren bir hastalık olması nedeniyle önemli bir hastalık olduğunu vurguladı.

TANI SÜRECİNİN ÖNEMİ

Tanı sürecinin önemine de değinen Dr. Bilici, tanının geç konulması durumunda veya tedavinin gecikmesi durumunda ciddi kanamaların gelişebileceğine dikkat çekti. Bu nedenle, kanama öyküsü olan vakalarda kan testi yapılması ve faktör düzeylerinin ölçülmesinin önemli olduğunu belirtti.

Dr. Bilici, tedavide amaçların kanama gelişmesini önlemek, kanama geliştiğinde en kısa sürede tedaviye başlamak, eklem hasarlarını önlemek ve hastanın yaşam kalitesini artırmak olduğunu söyledi. Tedavide kullanılan faktör ilaçlarının SGK kapsamında ödendiğini ancak daha çok kanama durumunda daha çok maliyet demek olduğunu belirtti.

Hastalığın kür olmasını sağlayan gen tedavisi ve cilt altı haftada bir kez uygulanan faktör tedavisinin ülkemizde SGK kapsamında ödenmediğini söyleyen Dr. Bilici, mevcut tedavilerin en iyi şekilde uygulanabilmesi için hasta ve ailelerin eğitiminin önemli olduğunu vurguladı.

Muhabir: İPEK KIRCA