Ermenek Batırması, adını Karaman'ın Ermenek ilçesinden alan ve coğrafi işaretli bir ürün olarak tescillenen bir tatlıdır. Bu yazıda, Ermenek Batırmasının nasıl hazırlandığına dair ayrıntılı bilgileri paylaşacak ve bu eşsiz lezzetin özelliklerini mercek altına alacağız. Karaman'ın coğrafi işaretli ürünü: Ermenek Batırması nasıl yapılır? Ermenek Batırmasının özelliği nedir? detaylar için okumaya devam edin...

Karaman'ın coğrafi işaretli ürünü: Ermenek Batırması nasıl yapılır? 

Ermenek Belediyesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Ermenek Batırmasının coğrafi işaret olarak tescil edilmesi için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuruda bulunulduğu belirtildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "İlçemiz mutfak kültüründe ve geleneklerinde uzun bir geçmişe sahip olan Ermenek Batırması’nın coğrafi işaret olarak tescillenmesi için Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapmış olduğumuz başvuru sonucu 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu'nun 41'inci Maddesi kapsamında 27 Kasım 2023 tarihinde tescil edilmiştir." Batırık (Ermenek Batırması) Cevizli Tarifi: malzemeler ve hazırlanışı:

  • 2 su bardağı ince (kısırlık) bulgur (dügürcük)
  • 1/2 (yarım) su bardağı dövülmüş ceviz
  • 2 orta boy soğan
  • 1 kase maydanoz
  • Birkaç dal fesleğen
  • 5-6 adet domates
  • Su
  • İsteğe göre buz
  • Ekstralar (Mecburi Değil):
  • Salatalık
  • Domates
  • Mayhoş elma
  • Lahana
  • Yavru patlıcan
  • Soğan
  • Biber

Nasıl Yapılır: Bulguru geniş ve derin bir kaba alın. Üzerine tamamen dövülmüş veya robotta iyice un gibi çekilmiş cevizi ekleyin. Küçük küçük doğranmış soğanı ve maydanozu ekleyip iyice karıştırın ve yoğurmaya başlayın. Küçük küçük doğranmış domatesleri yavaş yavaş ekleyin ve elimizle ezerek karışıma yedirerek yoğurmaya devam edin. Son olarak fesleğeni de küçük küçük doğrayıp ekleyin ve yoğurmaya devam edin. Yoğurma işlemi, bulgurlar yumuşayana kadar devam etmelidir. Bu durumu tadarak anlayabilirsiniz. Sıkılıp köfte şekli verilecek yumuşaklığa gelen batırığı servis edebilirsiniz. Kalan kısmına yavaş yavaş su ekleyerek sulandırıp soğuk bir çorba gibi tüketebilirsiniz. Su miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.

Püf noktaları: Domates, soğan ve maydanozu robotta çekmek yerine doğrayıp yoğururken ezerek ufaltın.
Servis ve Tüketim Önerileri: Ekstra malzemeleri sıkarak ya da doğrayarak yiyebilirsiniz. Sulu halinin üzerine doğranmış ekstralar ekleyerek tüketebilirsiniz. Haşlanmış yeşil veya kara lahana, yanında servis edebileceğiniz güzel bir tercihtir. Görüntüsüyle ön yargı oluştursa da tatlarıyla bağımlılık yaratan Batırık, özellikle yaz günlerinde serin bir lezzet sunuyor. Afiyet olsun!

Kaynak: HABER MERKEZİ