CHP Konak Belediye Başkan adayı Nilüfer Çınarlı Mutlu, basın mensuplarıyla Proje Tanıtım Toplantısı’nda bir araya geldi. Toplantıya CHP PM Üyesi Baran Bozoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, CHP Konak İlçe Başkanı Ozan Ali İlgazi, CHP Konak Belediyesi Meclis Üyesi adayları ve basın mensupları katıldı. Çınarlı Mutlu açılışı konuşmasında, “5 yıl boyunca kentlerimizi sosyal belediyecilikle buluşturacağımız ve sonrasında da iktidara yürüyeceğimiz bir dönemi anlatacağız. Öncelikle ölçme ve değerlendirme sistemi geliyor, bir şeyi ölçmeden yönetemezsiniz. Bundan sonra çok farklı bir belediyecilikle kendimizi test ettiğimiz ve sizlere sorduğumuz bir 5 yıla başlıyoruz” şeklinde konuştu. 
Konak’ın depreme dayanıklı bir bölge olmadığını vurgulayan Mutlu, “Bu bölgelerin dönüşümü öncelikli gündemimiz olacak. Konak, her türlü afete karşı kırılgan, sular yükseliyor, sahilimiz ve iç bölgelerimiz buna hazır değil. Covid 19’a karşı da dirençli olmadığımızı gördük, böyle bir afet yaşadıktan sonra kentimiz ve esnafımız nasıl dirençli olabilir diyerek yola çıkıyoruz. Kültürel mirasımız çok güçlü, 2 bin 400 yıl önce yaşamın başladığı bir Kemeraltı var. Kadifekale ve Agora Konak’ta. Tüm bu zenginliklerimizi ortaya çıkaracağımız bir 5 yıl bizi bekliyor. Daha hızlı bir restorasyon, daha hızlı bir dönüşüm, farklı fonksiyonlarla zenginleştirme yoluna gideceğiz. İlk hedefimiz Kemeraltı olacak” dedi.

KATILIMCI BÜTÇE DEVREYE ALINACAK

Belediye hizmetlerinin mahallelerden başlayacağını ve belediye bütçesinin tüm mahallelere eşit dağıtılacağını belirten Mutlu, “Demokratik ve katılımcı bir belediyecilik istiyoruz. Kentteki her proje aşamasında o proje ve planların bileşenlerinin davet edildiği, brifing verilen değil en başta fikirlerin alındığı ve herkesin içinde olduğu bir belediyecilik yapacağız. Bunu mahalleden başlatacağız, halkımız sorunlarını mahalle meclisleri oluşturarak direkt öğreneceğiz. Belediye Meclis üyelerimiz 111 mahalleyi paylaşacak ve kendi bölgesinin sorunlarını Konak Belediye Meclisi’ne getirilmesini sağlayacak. Katılımcı bütçeyi devreye alacağız, mahalle temsilcilerine bütçe sunulacak ve en acil talepler öncelendirilecek. Bütçe tüm mahallelere eşit dağıtılacak” ifadelerini kullandı. Belediyenin şeffaf çalışarak kamunun parasının hesabını vereceğini ve aynı zamanda dijitalleşeceğini ifade eden Çınarlı Mutlu, “Kamunun parasını harcıyoruz, bütçenin öncelikle 111 mahallede 330 bin kişiye eşit şekilde harcanması gerekiyor. Hepimiz kamunun olanaklarından eşit yararlanacağız, kimse ötekinden daha az değerli hissetmeyecek. Şeffaf ve hesap verebilir bir belediyecilik anlayışımız olacak. Bilanço, harcama, ihalelerimiz, gelir ve giderlerimiz düzenli olarak yayınlanacak. Dijital belediyeciliğe geçiyoruz, Konak Belediyesi de cep telefonumuzda olacak. Sokağınızdaki kazının ne zaman başladığını, ihalenin kaça verildiğini, kazının ne zaman biteceğini görebileceğiniz bir uygulama olacak. Bulunduğunuz yerden hizmete ulaşma imkanınız olacak” diye konuştu.

EKONOMİK KREŞLER MÜJDESİ

Konak’taki uyuşturucu kullanımına dikkat çeken Mutlu, yoksulluğa dair bütünleşik politikalar ürettiklerini belirterek, “Sürdürülebilir yoksulluk istemiyoruz. Kişileri iş sahibi, çocuk ve gençleri meslek sahibi yapmak istemiyoruz. İzmir yasak madde kullanımında 1’inci durumda, kent yoksulluğuyla mücadele aynı zamanda madde bağımlılığıyla da mücadele anlamına geliyor. İşsiz gençlerin uyuşturucu sorunu Konak’ın tam ortasında bir bölgeyi suç bölgesi haline getiriyor. Aşevi sayısını arttırarak, genç ve çocukların aç yatmadığı, okuluna aç gitmediği bir dönem yaratmak istiyoruz. Bir kentte çocuklar mutlu değilse kimse mutlu olamaz diye bir mottomuz var, öncelikle kreşler açacağız, bu kreşlerden sonra çocukların 7/24 çalışabileceği açık kütüphaneler olacak. Özellikle dezavantajlı mahallelerde çocukların çalışma odası olmuyor. Ekonomik kreşler açarak 4 ve 6 yaşında çocukları imamların eğitmesine müsaade etmeyerek çağdaş, laik bir temeli atacağız. Bu kreşlerin mesai saatleri biraz uzun olacak çünkü 9/5 mesai saatleri pek bir işe yaramıyor” dedi.

YAŞLI VE ENGELLİ BİREYLER İÇİN SOSYALLEŞME ALANI YAPILACAK

Engelliler için hayata geçirilecek projelerin çok önemli olduğunu söyleyen Mutlu, “Engellileri önemsiyoruz. Nüfusumuz yaşlandıkça anne ve babamızdan biliyoruz, kolunuz kırıldığında bile engelli olma durumunu yaşıyorsunuz. Kaldırımıyla, otobüsüyle, gittiğiniz mekana kadar engelli dostu bir belediye olacağız. Kaldırımlardan çok şikayet alıyoruz, bir kez yapılan, doğru kaldırımlar inşa edeceğiz. Kaldırım işgaline son vereceğiz, kaldırımlar yayaların, engellilerin ve çocukların olacak” dedi. Engelli, yaşlı ve hastalar için yaşam merkezleri inşa ederek sosyalleşmelerine katkı sağlayacaklarını ifade eden Mutlu, “Yaşı ilerleyen aile büyüklerimizin gündüz sosyalleşebileceği bir mekan inşa edeceğiz. Erken yaşta emekliler ülkesiyiz aslında biz, 50-55 yaşında emekli oluyor ve üretimin dışında kalıp değersiz hissediyorsunuz. Ekonomik çay kahve içilebilen yaşam merkezlerimiz olacak, bu yaşam merkezlerinde özellikle demanslı hastalar, engelliler, emekliler kendi imkanlarıyla gelemiyorsa servisler kaldıracağız. Kentler herkesin bir arada yaşadığı bir yerdir, kenti köyden ayıran şey biraz da cıvıltı, neşesi ve hareketidir, tüm bunları bu dönemde destekleyerek sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

HALK SAĞLIĞI VURGUSU

Mahallelerde diş taraması da dahil tüm sağlık taramalarının yapılacağını söyleyen Mutlu, “Mahallelerde sağlık taraması yapacağız, buna diş taraması da dahil olacak. Sağlık ocaklarıyla evde bakım servisini genişleterek, diş sağlığı taramasıyla halk sağlığı üzerine çalıştığımız bir dönem olacak. Ülkede her şeyle beraber sağlık sistemi de çöktü, yerel yönetim bunu tek başına düzeltemez ancak dokunabilir. Halk sağlığı en önemli önceliklerimizden olacak. Bunu biz yapacağız. Tabip Odası ve Diş Hekimleri Odası’nın desteğini alacağız” dedi.

Muhabir: İPEK KIRCA