Mersin'in coğrafi işaretli ürünü olan Anamur Batırığı, hem yapılışıyla hem de lezzetiyle dikkat çeken bir tatlıdır. Bu tatlı, Anamur'un verimli topraklarında yetişen özel hammaddelerle hazırlanır ve bölgenin kültürel zenginliğini yansıtır. Anamur Batırığı'nın nasıl yapıldığını merak ediyor ve bu lezzetin özelliklerini öğrenmek istiyorsanız, sizin için hazırladığımız bu yazıya göz atın...

Mersin'in coğrafi işaretli ürünü: Anamur Batırığı nasıl yapılır? 

Batırık, İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde sıkça tercih edilen bir tür salata çeşididir. Mercimek köftesi ve kısır gibi benzerlerinden farklı özelliklere sahiptir. Özellikle mercimek köftesinden, daha sulu bir kıvamı olduğu söylenebilir. Batırık, İç Anadolu bölgesinin güneyi ve Akdeniz bölgesindeki Toros Dağları'na yakın bölgelerde, özellikle Karaman, Bozkır, Ermenek, Mersin'in ilçeleri olan Tarsus, Erdemli, Mut, Aydıncık, Anamur, Bozyazı, Silifke ve Gülnar gibi yerlerde yapılır. Mersin Batırık tarifi için malzemeler:

  • 1 su bardağı ince esmer bulgur
  • ½ çay bardağı tahin
  • 1 çay bardağı kavrulmuş yer fıstığı
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • Kuru domates (isteğe bağlı)
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 2 adet salatalık
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet nane
  • 2 adet yeşil biber
  • 3 yaprak marul
  • 3 adet taze soğan
  • Lahana (isteğe bağlı, kıyılmış ve haşlanmış)
  • ½ çay bardağı zeytinyağı
  • ½ çay bardağı limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 5-6 su bardağı soğuk su
  • 2 çay bardağı sıcak su
  • Nar ekşisi
  • Tuz

Batırık Tarifi: Tüm sebzeleri yıkayıp hazırlayın. Tahini küçük bir tavada hafifçe kavurun. Bulguru 1,5 çay bardağı sıcak suyla ıslatın. Yer fıstığını robottan geçirin veya küçük parçalara ayırın. Ardından tahin, bulgur, yer fıstığı ve kimyonu derin bir kabın içinde kaşıkla karıştırın. Sebzeleri mümkün olduğunca ince ve küçük parçalar halinde hazırlayın. Salatalıkları cacık gibi, domatesleri minik küpler halinde doğrayın. Yeşil biber, taze soğan, nane, maydanoz, marul gibi yeşillikleri ince kıyın. Bulgur karışımına rendelenmiş kuru soğanı ekleyin, biber salçasını ekleyin ve karışımı biraz yoğurun. Ardından nane ve maydanozu ekleyin. Sebzeleri hırpalamadan sırasıyla ekleyin: yeşil biber, taze soğan, nane, maydanoz, domates ve salatalık. Zeytinyağı, limon suyu, pul biber ve tuzu ekleyin. Hafifçe karıştırın. Batırığı isterseniz kısır kıvamında veya sulandırarak tüketebilirsiniz. Sulandırmak için 5-6 bardak soğuk su ekleyin. Ekşilik isterseniz nar ekşisini de ekleyebilirsiniz. Servis yaparken, batırığın üzerine ince kıyılmış marul veya lahana ekleyerek sunum yapın. Afiyet olsun!

Kaynak: HABER MERKEZİ