Günümüzün popüler bölümlerinden ikisi olan Psikoloji ve Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR) bölümleri özellikle üniversite tercihinde bulunacak öğrenciler başta olmak üzere birçok insan tarafından merak ediliyor. Sıklıkla karıştırılan bu iki bölümü tüm detaylarıyla ele alıyoruz..

Psikoloji ve PDR Bölümleri Nedir? Farkları Nelerdir?

Psikoloji bölümü, insan davranışlarını ve zihinsel süreçleri bilimsel yöntemlerle inceleyen bir akademik disiplindir. Psikoloji, bireylerin duygularını, düşüncelerini, davranışlarını ve ilişkilerini anlamaya odaklanır. Psikoloji'de daha çok araştırma teknikleri ve teori anlatılır. Psikoloji lisans bölümünden mezun olanlara "psikolog" ünvanı verilir.

PDR (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık) bölümü ise bireylerin psikolojik sorunlarıyla başa çıkabilmeleri, kişisel gelişimlerini desteklemek ve yaşam kalitelerini artırmak için psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetleri sunmayı amaçlar. PDR bölümünde daha çok uygulama odaklı eğitim verilir. PDR bölümünden mezun olanlara "Psikolojik danışman ve Rehber öğretmen" ünvanı verilir.

Özetle psikoloji insan bilimini (ruh sağlığı, davranışlar vs.) inceleyen ve onun üzerine yoğunlaşan bir bilim dalıyken PDR ise daha çok danışmanlık ve rehberlik üzerine kurulmuş bir bilim dalıdır.

PDR'den Psikoloji Bölümüne Geçiş Yapılır mı?

Evet, merkezi yatay geçiş ile PDR bölümünden psikoloji bölümüne geçiş yapmak mümkündür.

Psikoloji ve PDR Bölümleri Taban Puanları Nelerdir?

Üniversitelerin taban puanlarını ve başarı sıralamalarını sizler için derledik. En güncel ve resmi verilere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

Psikoloji taban puanları 2024 için buraya tıklayınız.

PDR taban puanları 2024 için buraya tıklayınız.

Kaynak: Haber Merkezi