İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Yeşilyaprak, Ramazan Bayramı'nda tatlı tüketimi hakkında önemli uyarılarda bulundu. Yeşilyaprak, bayram ziyaretlerinde her ikramın yenilmemesi gerektiğini ve "hayır" demeyi bilmemiz gerektiğini vurguladı. Misafirlikte tüketilen her şeyin bitirilmek zorunda olmadığını belirten uzman, "Ayıp olur düşüncesiyle hareket etmek doğru değil" dedi. Tatlıların tamamının yenilmemesi gerektiğini ve kalorisi yüksek olan tatlıların tüketilmesi durumunda bunların en az 20 dakikada tüketilmesi gerektiğini önerdi. Bu şekilde kan şekerinin dengelenmesinin sağlanacağını belirten Yeşilyaprak, tatlı tüketiminden hemen sonra su içilmemesi gerektiğini ve bu durumun kan şekerinin daha fazla yükselmesine neden olabileceğini ifade etti.

3 öğün alışkanlığına geri dönüş

Ramazan sonrası hemen 3 öğün yeme alışkanlığına dönülmemesi gerektiğini de vurgulayan Yeşilyaprak, Ramazan ayında uzun süreli oruç tutulduğunu ve vücudun buna alıştığını söyledi. Sindirim enzimlerinin dinlenmesi için vücuda vakit tanınması gerektiğini belirten uzman, bu nedenle en az 15 dakika süren iki öğünlük bir beslenme düzeninin benimsenmesini önerdi.

Ayrıca, bayramda kahvaltı öğününün önemine de değinen Yeşilyaprak, kahvaltının atlanmaması gerektiğini ve bolca tatlı tüketilmesi durumunda kan şekeri dalgalanmalarına neden olabileceğini söyledi. Bu durumun daha fazla tatlı yeme eğilimini artırabileceğini belirtti.

Muhabir: İPEK KIRCA