Ramazan ayının başlamasıyla birlikte uzmanlar, vatandaşların uyku ve beslenme düzenlerine dikkat etmeleri gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, günlük rutinlerinin bozulmaması önem taşıyor.

Sahurun Önemi ve Beslenme Tavsiyeleri

Aile Hekimi Dr. Saadet Gök, Ramazan ayında sahurun önemine dikkat çekiyor. Sahurda yumurta, peynir, ve yoğurt gibi protein ve karbonhidrat içeren besinlerin tüketilmesini öneriyor. Ayrıca, günlük sıvı alımının da sahur ve iftarda dengelenmesi gerektiğini belirtiyor.

İftarda Hafif ve Dengeli Beslenme

İftar menüsünün ağır olmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Gök, bir çorba ile başlanması ve ardından zeytinyağlı ve haşlama yemeklerin tercih edilmesini öneriyor. Aşırı yemek yemekten kaçınılması gerektiğini ve yemekten sonra yarım saatlik bir yürüyüş yapmanın faydalı olabileceğini belirtiyor.

Kronik Hastalıklara Dikkat

Dr. Gök, diyabet, kalp ve tansiyon gibi kronik hastalıklara sahip olanların düzenli ilaç kullanması gerektiğini ve beslenme şekillerini bu hastalıklara uygun şekilde planlamaları gerektiğini vurguluyor. Oruç tutmadan önce hekimlerine danışmalarının önemine dikkat çekiyor.

Kaynak: İHA