Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Karakaş, günlük yaşamın her aşamasının kalp sağlığını etkileyebileceğine dikkat çekerek, kalp hastalıklarının sadece bir kısmının kalp krizi veya damar tıkanıklığı ile sınırlı olmadığını belirtti. Kalbin hayati bir organ olduğunu ve sürekli olarak vücuda kan pompalayarak yaşam fonksiyonlarını sürdürdüğünü vurgulayan Dr. Karakaş, sağlıklı bir yaşam için kalp sağlığının önemini vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün sağlığı fiziksel, ruhsal ve sosyal iyilik hali olarak tanımladığını hatırlatan Dr. Karakaş, kalp sağlığı için duygusal ve sosyal faktörlerin de göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti. Ayrıca, kalp krizinin sadece ileri yaşlarda değil, genç yaşlardaki bireyleri de etkileyebileceğini ve acil tıbbi müdahale gerektirebileceğini söyledi.

Her 40 saniyede bir kişinin kalp krizi geçirdiğine ve acil müdahale edilmediğinde yaşam kaybının yaşanabileceğine dikkat çeken Dr. Karakaş, kalp damarlarının tıkanıklığının belirti vermeden ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. Bu nedenle, kalp hastalıklarının tanınması ve yönetilmesi gerektiğini söyledi.

Kalbin düzgün çalışması için birçok faktörün uyum içinde olması gerektiğini belirten Dr. Karakaş, kalp hastalıklarının çeşitliliğine ve farklı yaş gruplarında ortaya çıkabilme olasılığına dikkat çekti. Bu nedenle, bireylerin kalp sağlığı hakkında bilgi sahibi olmalarının ve gerektiğinde müdahale etmelerinin önemini vurguladı.

Muhabir: Doğukan Fikri Fidan