Vitamin, mineral, posa ve protein bakımından zengin olan kuruyemişler ve tohumlar, sağlıklı bir yaşam için önemli birer kaynak olarak kabul ediliyor. Yapılan araştırmalar sayesinde bu besinlerin kalp sağlığından kansere, cilt güzelliğinden nörolojik bozukluklara kadar birçok alanda etkili olduğunu ortaya koyuldu. Diyetisyen Betül Serttaş, kuruyemişlerin sağlık üzerindeki olumlu etkileri hakkında bilgiler paylaştı.

levant-findik-nedir-giresun-findik-ile-arasinda-ne-fark-var

Güçlü ve parlak saçlar için fındık tüketin

Güçlü ve Parlak Saçlar İçin Mükemmel Bir Antioksidan Kaynağı
Fındıklar, E vitamini, folik asit, tekli doymamış yağ asitleri ve proantosiyanidinler bakımından zengin bir antioksidan deposudur. Sağlıklı, canlı ve diri bir cilt ile güçlü saç ve tırnaklara sahip olmanıza yardımcı olur. Tekli doymamış yağlar, vücuttaki zararlı maddeleri uzaklaştırır, kan yağlarını düşürür ve hücre bütünlüğünü, gözdeki retina tabakasını ve beyni korur. İtalya'da yapılan bir bilimsel çalışma, günde 30-45 gram tuzsuz ve kavrulmamış fındık tüketen bireylerin kalp damar sağlığını olumsuz etkileyen LDL kolesterol düzeyinde azalma olduğunu göstermiştir.

Badem Yağı

Badem tüketerek fazla kilolara veda edin

Badem, yaşamsal minerallerle dolu bir süper antioksidan kaynağıdır. Kan basıncını düşürür, kötü kolesterolü (LDL) azaltırken iyi kolesterolü (HDL) arttırır. Bu sayede kalp ve damar sağlığını korur. Çinko içeriği sayesinde düzenli çiğ badem tüketimi, güçlü ve parlak saçlara katkı sağlar, tırnak kırılmalarını önler.

Besleyici ve ekonomik: Yer fıstığı

Yer fıstığı, lezzeti yanı sıra ekonomik olmasıyla da dikkat çeker. Metabolizmanın düzenlenmesinde rol oynayan B1, B3, B6 ve folik asit vitaminlerini içerir. Ayrıca cilt kuruluğunu önleyen antioksidan E vitaminini yüksek miktarda barındırır. Yer fıstığı, B grubu vitaminleri ile fosfor, magnezyum ve potasyum minerallerini içerir. Folat bakımından zengin olması, bilişsel gerilemeyi önler ve beyin gelişimine katkı sağlar. Yapılan çalışmalar, günde bir avuç yer fıstığı tüketiminin kan şekeri ve kan yağları üzerinde olumlu etkiler yarattığını göstermektedir.

AA-20230925-32235532-32235531-AB_TESCILLI_CAGLAYANCERIT_CEVIZINDE_REKOLTE_GENC_FIDANLARIN_YETISMESIYLE_ARTIYOR

Omega-3 deposu: Ceviz

Ceviz, vitamin ve minerallerin yanı sıra ellagik asit kaynağı olarak cildin elastik ve nemli olmasını sağlar. Kalp dostu bir kuruyemiş olan ceviz, yüksek oranda alfa linoleik asit içeriği ile kalp ritmini düzenler ve omega-3'ün en iyi bitkisel kaynaklarından biridir.

Kaynak: Kardelen BUĞDAY