Bilecik Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından, Osmanlı döneminin hatırlatıldığı bir etkinlik düzenlendi. Bu etkinlik kapsamında, Osmanlı mimari geleneğinin önemli bir parçası olan minareden çocuklara şeker sarkıtma geleneği yeniden hayata geçirildi. Bilecik'in Osmanlı medeniyetinin doğduğu topraklar olması sebebiyle Ramazan ayının güzellikleri bu bölgede de yaşanıyor. Mahalle iftarlarından Osmanlı çeşmelerinden şerbet ikramına, Osmanlı davulcu geleneğinden Çınaraltı Helva İkramı'na kadar birçok gelenek bu etkinlikle gün yüzüne çıkarıldı.

Osmanlı dönemindeki Ramazan geleneğini canlandırmak amacıyla düzenlenen etkinliğe öğrenciler de katıldı. Özel bir okul sahibi Aliye Ayaz, etkinliğin amacını "Bugün burada Osmanlı dönemindeki Ramazan geleneğimizi yaşatmak için toplandık. Öğrencilerimizi buraya getirdik. Arkamızda gördüğünüz minareden sepetimizi sallandırdık. Çikolatalarımızı aldık. Herkese iyi bayramlar diliyorum" diyerek açıkladı.

Bilecik İl Kültür ve Turizm Müdürü Serkan Bircan ise bu geleneğin yaklaşık 450 yıldır devam ettiğini vurgulayarak, "Biz de bu geleneği çocuklarımıza tekrar aynı coşkuyla, mutlulukla yaşatmak istedik. Geleneğimiz şu şekilde; bayramın müjdecisi olarak ikindi namazından sonra hocalarımız minareye çıkıp çocuklarımıza bayramı müjdelemek adına çocuklarımıza sepet sallandırarak minareden çikolatalar ve hediyeler, çeşitli hediyeler, akideler, şekerler hediye ederlermiş. Biz de bu geleneği burada Bilecik'te yaşattık" şeklinde konuştu. Bu etkinlikle birlikte, Osmanlı dönemine ait bu önemli geleneklerin yeniden canlandırılması ve gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.

Kaynak: İHA