İzmir'in Torbalı ilçesinde pek bilinmeyen, Helenistik döneme ait Metropolis Antik Kenti. İskender'in komutanlarından olan Iysimakhos’un adamları tarafından kurulan bu iyon kentini gelin yakından tanıyalım.

Adını nereden almıştır?

M.Ö 3. yüzyılda kurulan, 5000 yıllık tarihiyle büyüleyen Metropolis Antik Kenti, “Ana Tanrıça Kenti” anlamına gelmektedir. Bölgede yapılan kazılar sonucunda çok sayıda bulunan Ana Tanrıça heykelciği ve yine ana tanrıça figürlü sikkeler de, bu görüşü doğrulamaktadır.

Metropolis Antik Kenti’nde neler var?

Erken Tunç Çağı’na kadar geçmişi olduğu tespit edilen bu bölgeyi ziyaret ettiğinizde, tarihi atmosfer her yanınızı saracak. Bu antik kentte neler ile karşılaşacaksınız biraz sıralayalım;  tiyatro, bouleuterion (meclis yapısı), stoa (üstü kapalı gezinti yolu), latrina (genel tuvalet), hamam-gymnasium kompleksi, atrium’lu ve peristylli evler (ortasında sütunlu bir avlu ve havuz bulunan konut tipi), hamam-palaestra kompleksi (güreş alanı). Bölgede hala keşif çalışmaları için kazılar yapılmaktadır

Konumu nerededir?

İzmir ve Efes arasındaki ana yol üzerinde bir tepede kurulmuş olan Metropolis Antik Kenti, özellikle tarihe yakından bakmak isteyenler için kesinlikle gidilmesi gereken bir yer.

Giriş ücretli midir?

Bu tarih ötesi güzelliği deneyimlemek için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur.

Metropolis Antik Kenti’ne nasıl gidilir?

Metropolis Antik Kenti'ne ulaşmak için havalimanından yürüyerek veya araçla seyahat edebilirsiniz. Konumu bakımından İzmir'in batı kıyısına yakın olan Metropolis Antik Kenti, iki ana giriş noktasından ziyaretçilere hizmet vermektedir. Bunlar, Koçluk Köyü girişi ve İnciraltı girişi olarak bilinir. Ziyaretçilerin en çok tercih ettiği giriş noktalarından birisi, İnciraltı girişidir.

Metropolis Antik Kenti'nde Neler Ortaya Çıkarıldı?

Metropolis Antik Kenti, Erken Tunç Çağı'ndan itibaren yerleşim görmüş bir tarihi alan olarak bilinmektedir. 1989 yılından beri devam eden arkeolojik kazılar sonucunda birçok önemli yapı ve buluntuya ulaşılmıştır. Kazılar neticesinde tiyatro, bouleuterion (meclis yapısı), stoa (üstü kapalı gezinti yolu), latrina (genel tuvalet), hamam-gymnasium kompleksi, atrium’lu ve peristylli evler (ortasında sütunlu bir avlu ve havuz bulunan konut tipi), hamam-palaestra kompleksi (güreş alanı) gibi yapılar gün yüzüne çıkarılmış ve bazıları üzerinde restorasyon çalışmaları tamamlanmıştır.

Metropolis Antik Kenti'nde Hangi Dönemlere Ait Buluntular Keşfedildi?

Kentin akropolisinde gerçekleştirilen kazılar sırasında Erken Tunç Çağı ve Orta Tunç Çağı'na ait seramik parçaları, taş baltalar ve Hitit Dönemi'ne ait bir mühür buluntuları elde edilmiştir. Hellenler'in yerleşimi MÖ 9. yüzyıldan sonra akropolis üzerinde başlamış, ancak kent MÖ 3. yüzyılda büyük bir gelişim göstermiştir. Özellikle MÖ 2. yüzyılda Pergamon Krallığı himayesinde büyük bir gelişme yaşanmış, anıtsal yapılar inşa edilmiştir. Roma İmparatorluğu Dönemi'nde de kent gelişimini sürdürmüş, zengin evler inşa edilmeye başlanmıştır.

Metropolis Antik Kenti'nin Geçmişi ve Önemi

Metropolis Antik Kenti, Roma İmparatorluğu Dönemi'nde Aristonikos isyanına karşı Romalılara yardım etmesiyle de bilinir. Geç Antik Çağ'da piskoposluk merkezi haline gelmiş, ancak savaşlar ve ekonomik nedenlerle küçülmüş, savunma amacıyla bir kale inşa edilmiştir. Aydınoğulları Beyliği döneminde kontrol altına alınmış, ardından Osmanlı Dönemi'nde bölge "Kızılhisar" olarak anılmıştır. Metropolis Antik Kenti'nin kazıları sayesinde bölgenin tarihine ve antik dönem yaşamına dair önemli bilgiler elde edilmiştir.

Metropolis Antik Kenti İletişim Bilgileri

Açılış/Kapanış Saatleri:

  • Açılış Saati: 08:30
  • Kapanış Saati: 19:00
  • Gişe Kapanış Saati: 18:00

İletişim Bilgileri:

Kaynak: Haber Merkezi