Fizyoterapist Bilge Özel, ürojinekolojik rehabilitasyonun idrar kaçırma rehabilitasyonu olarak da bilindiğini ve pelvik taban fonksiyonlarını düzene sokmayı amaçladığını belirtti. Özel, rehabilitasyonun hedefinin pelvik taban kaslarının dengeli ve koordineli çalışmasını sağlamak olduğunu söyledi. Uzman terapistler tarafından uygulanan rehabilitasyonun, pelvik taban kaslarını güçlendiren egzersizler, manuel tedavi yöntemleri, elektrik stimülasyonu ve nöromodülasyonu içerdiğini vurguladı.

HANGİ DURUMLARDA İHTİYAÇ DUYULUR?

Hangi durumlarda rehabilitasyona ihtiyaç duyulduğunu açıklayan Özel, fiziksel zorlanma ile idrar kaçırma, acil idrar yapma ve idrar kaçırma durumları, mikst inkontinans, kronik pelvik ağrı, ağrılı adet dönemleri, ağrılı cinsel ilişki, endometriozis, cinsel fonksiyon bozukluğu, erken evre pelvik organ prolapsusu, cerrahi yapılamayan ileri evre pelvik organ prolapsusu ve gebelik ve doğum sonrası toparlanma gerektiren durumlar olduğunu belirtti.

Ürojinekolojik rehabilitasyonun faydalarını sıralayan Özel, tedavinin pelvik taban kas fonksiyonlarını düzenlediğini, dolaşımı arttırdığını, bel, kalça ve solunum fonksiyonlarını düzenlediğini, idrar ve dışkı fonksiyonlarını düzenlediğini, cinsel bozuklukları gidermeye yardımcı olduğunu ve yaşam kalitesini arttırdığını ifade etti.

Muhabir: İPEK KIRCA