Finansal işlemlerde önemli bir rol oynayan valör kavramı, yatırımcılar için merak edilen bir konu olarak öne çıkıyor. Valör, bir enstrümanın alım veya satımının gerçekleşme tarihini belirlerken, hesaplama yöntemleri ve detayları pek çok kişi tarafından araştırılıyor. İşte Valör nedir? Valör nasıl hesaplanır? detaylar haberimizde!

Valör nedir?

Valör, Fransızcadan Türkçeye geçmiş bir terim olup, genel anlamıyla "değer" demektir. Günlük hayatta ise daha çok "valör tarihi" olarak kullanılır. Bankacılık terimi olarak valör, bir işlemin yapılma tarihi ile gerçekleştiği tarih arasındaki değeri ifade eder.

Valör tarihi, bankacılıkta mevduat ve kredi hesaplarında faizin işlemeye başladığı ilk günü belirtir. Bankalar genellikle mevduat hesaplarında valör tarihini işlem talimatından bir gün sonrasına koyar.

Spor valörü ise piyasalarda yapılan bazı işlemlerin 2 gün valörlü olarak talimatlandırılması anlamına gelir. Bu süre, işlemin gerçekleştirilmesi için gerekli prosedürlerin tamamlanması için verilir.

Dekontta yazan valör tarihi ise geçmişte bazı döviz ve altın alımlarında kullanılan bir uygulamaya işaret eder. Ancak artık bu uygulama geçerli değildir.

Valör nasıl hesaplanır?

Valör tarihi, bir bankacılık işleminin parasal değerinin hesaplara yansıdığı tarihi ifade eder. İşlem türüne göre farklı yöntemlerle hesaplanır.Değer tarihi hesaplama işlemleri basit bir formülle gerçekleştirilebilir:

Valör = Faiz gün sayısı / Valörlü gün sayısı X Banka faiz oranı

Örneğin, paranızı bir bankada %11 faiz ve 1 valör günü ile 30 günlük vadeli hesaba yatırmış olabilirsiniz. Bu durumda 30/31 x 11 sonucunda 10.6 oranı elde edilir. Yani, bankaya yatırdığınız paranın faiz getirisi 1 günlük değer tarihi farkıyla %10.6 olmuştur.

Değer tarihi hesaplamaları bankalarda otomatik olarak gerçekleştirilir. Ancak kendiniz de değer tarihi hesaplaması yaparak çeşitli transfer ve faiz işlemlerinde paranızın değerini korumaya yönelik anlaşmalar gerçekleştirebilirsiniz.

Kaynak: HABER MERKEZİ