Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Alper Aykanat, ebeveynlerin çocukları susturmak için kullandığı telefon, tablet ve TV gibi ekranların, beyin gelişimini olumsuz etkileyerek otizm, atipik otizm, hiperaktivite ve dikkat eksikliği gibi birçok hastalığı tetiklediğini belirtti. Uzmanlar, anne karnından itibaren ekran radyasyonuna maruz kalan çocukların, ekrana bağımlı bir şekilde gerçek dünyadan uzak büyümesinin beyinde ciddi problemlere yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Medicana Sağlık Grubu doktorlarından Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Alper Aykanat, ekran bağımlılığının oluşturduğu olumsuz etkiler dolayısıyla uyarılarda bulunarak, doğru bir beyin gelişimi için ebeveynlere düşen görevleri sıraladı. Çocuklarda beyin gelişiminin anne karnından başlayıp, 2 yaşının sonuna kadar devam ettiğini vurgulayan Aykanat, doğru bir beyin gelişimi için çocukların doğumdan itibaren ekranlardan uzak tutulması gerektiğini belirtti.

ALGI BOZUKLUKLARI OLABİLİR

Çocuklarda ekran bağımlılığının davranış ve kişilik bozukluklarına yol açabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Mustafa Alper Aykanat, özellikle ekran maruziyeti ile büyüyen çocuklarda ciddi travmalara ve algı bozukluklarına neden olabileceğine dikkat çekti. Çocukların fiziksel aktivite ile enerjisini atmanın önemine değinen Aykanat, ekran bağımlılığının çeşitli hastalıkların tetiklenmesinde de rol oynadığını ifade etti.

Son olarak, Dr. Aykanat, çocuklarla 40 dakika boyunca oturup oyun oynamanın, resim yapmanın, boğuşmanın ve efektif zaman geçirmenin önemini vurgulayarak, çocukların fiziksel aktivite ile enerjilerini doğru bir şekilde atmasının önemli olduğunu belirtti.

Muhabir: İPEK KIRCA