Çeşme Belediyesi, geleneksel değerleri yaşatmak ve yöresel tatları tanıtmak amacıyla 27-28 Ekim tarihlerinde 10. Germiyan Festivali’ni düzenledi. Festival, köklü tarihi ve kültürüyle harmanlanarak, ziyaretçilere unutulmaz deneyimler sundu.

Etkinliklerin ilk gününde, Eski Un Değirmeni’nden başlayarak Çukuriçi’ne kadar süren festival kortejinde binlerce vatandaş yer aldı. Ziyaretçiler, katmer yapımı, civci yemi, sütlü bulgur ve kopanist peyniri gibi özel lezzetlerin tariflerini usta şeflerden dinleme fırsatı buldu. Ayrıca, Kadın Efeler Zeybek Gösterisi, taş duvar boyama atölyesi, geleneksel Germiyan ekmeği yapımı ve zeytin işleme atölyeleri de festivalin ilk gününde gerçekleştirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Müziği Topluluğu’nun konseriyle etkinlik sona erdi.

Geleneksel Ekmek Yarışması düzenlendi

Festivalin ikinci günü, ekşi maya ekmeği, karakılçık ekmeği, ekmek dolması ve soğuk sabun yapımı atölyeleriyle devam etti. Ziyaretçiler ayrıca, Köy Tiyatrosu Gösterisi ile Germiyan’ın kültürel mirasını yakından tanıma fırsatı buldular. Festivalin en heyecanla beklenen etkinliklerinden biri olan 10. Germiyan Ekmek Festivali Geleneksel Ekmek Yarışması da düzenlendi. Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, yarışmada birinci olan Habibe Erdoğan’a ödül takdim etti ve dereceye girenleri tebrik etti.

Germiyan çok kıymetli

Festivalde standları gezerek atölyelere katılan Başkan Denizli, etkinlikte yaptığı konuşmada, Çeşme’nin köklü tarihini, eşsiz lezzetlerini ve zengin kültürel mirasını hep birlikte yaşamak için bir araya geldiklerini, Germiyan'ın, tarih kokan sokakları ve sıcak insanlarıyla çok kıymetli bir yer olduğunu söyledi. Başkan Denizli, bu festivalde Germiyan’ın zenginliklerini deneyimleyerek geçmişten bugüne uzanan değerlerini birlikte yaşatacaklarını ifade etti.

Sürdürülebilir bir gelecek

Başkan Denizli, Çeşme’nin turizmini sadece merkezde değil kırsalda da tanıtma hedefinde olduklarını belirtti ve kültürlerini anlatmak, tanıtmak ve yerel değerlere sahip çıkmak için çalıştıklarını kaydetti. Ayrıca Germiyan’ın tarımdaki önemine de değinerek, yerel üretimle toprağa ve mirasa sahip çıkmanın, sürdürülebilir bir geleceğe yatırım yapmak olduğunu dile getirdi.

İki gün süresince çeşitli söyleşiler, atölyeler, tiyatro gösterileri ve konserlerle dolu geçen festivale vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Muhabir: İPEK KIRCA