"Kim Milyoner Olmak İster?" yarışmasında sorulan, "1371 - 1395 yılları arasında hüküm sürmüş Bulgar çarının adı nedir?" sorusu, medyada büyük bir yankı uyandırdı ve toplumun tarih bilgisine olan ilgisini yeniden gündeme getirdi. İşte detaylar...

1371 - 1395 yılları arasında hüküm sürmüş Bulgar çarının adı nedir?

İvan Şişman, 1371'den 1395'e kadar hüküm süren Bulgar İmparatorluğu çarıydı. 1388 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun mağlup olduğu Ploşnik Muharebesi'nin ardından Balkan ittifakına katıldı.

İvan Şişman kimdir?

İvan Şişman (1350 veya 1351, Bulgar İmparatorluğu - 3 Haziran 1395, Niğbolu, Osmanlı Devleti), 1371'den 1395'e kadar Bulgar İmparatorluğu'nun çarıydı.

1388 yılında Osmanlı'nın Ploşnik Muharebesi'nde mağlup olmasının ardından İvan Şişman, Balkan ittifakına katıldı. Bu gelişmeye karşılık, Osmanlı Sadrazamı Çandarlı Ali Paşa, Bulgar topraklarına yürüyerek Bulgar İmparatorluğu başkenti Tırnova'yı ele geçirdi ve İvan Şişman Niğbolu'ya çekilmek zorunda kaldı. Daha sonra, Osmanlı Padişahı I. Murad'ın ordusunun Niğbolu'ya gelmesi üzerine İvan Şişman tekrar Osmanlı'ya itaat etti. Ancak Osmanlı ordusu geri çekilir çekilmez yeniden isyan etti. Bu isyan sonucunda Niğbolu Kalesi fethedildi ve İvan Şişman ailesiyle birlikte tutsak alındı, böylece Bulgar İmparatorluğu Osmanlı egemenliği altına girdi. İvan Şişman affedildi ve Tırnova ile birkaç yer kendisine verildi.

1392 yılında Osmanlılara karşı Macar Kralı Sigismund ile gizlice haberleştiği öğrenilince, I. Bayezid Bulgar Çarlığı'nın tamamen ortadan kaldırılmasına karar verdi. 1393 yılında Süleyman Çelebi komutasında gönderilen kuvvetler Bulgar Çarlığı'na son verdi ve İvan Şişman tutsak alındı. İvan Şişman, 3 Haziran 1395'te Niğbolu'da Yıldırım Bayezid tarafından idam ettirildi.

Oğlu Aleksandr, Müslüman olup İskender ismini aldı ve Osmanlı Devleti'nde valilik görevlerinde bulundu. Kız kardeşi Tamara Hatun ise I. Murad'ın eşidir.


 

Kaynak: HABER MERKEZİ