Yaşam

2015 Suruç olayı nedir?

Abone Ol

Suruç'ta 20 Temmuz 2015 tarihinde gerçekleşen korkunç terör saldırısı, ülke genelinde derin bir üzüntüye yol açmıştı. Peki, 2015 Suruç olayı nedir? İşte detaylar...

2015 Suruç olayı nedir?

2015 Suruç saldırısı, diğer adıyla Suruç Katliamı, 20 Temmuz 2015'te Şanlıurfa ilinin Suruç ilçesinde düzenlenen bombalı intihar saldırısıdır. Saldırıda, saldırgan da dahil olmak üzere 34 kişi hayatını kaybetmiş ve 100'den fazla kişi yaralanmıştır. Saldırı, Ezilenlerin Sosyalist Partisi'nin (ESP) gençlik kolu Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyelerinin, Kobani Kuşatması sonrası Kobani'nin yeniden inşası hakkında basın açıklaması yapmak üzere toplandığı Amara Kültür Merkezi bahçesinde gerçekleşmiştir. Saldırıyı IŞİD üstlenmiş ve intihar bombacısının, IŞİD ile bağlantılı Dokumacılar grubundan Şeyh Abdurrahman Alagöz olduğu belirlenmiştir.

Arka Plan

SGDF üyesi gençlerden oluşan bir grup, Kobani'ye giderek yeniden inşa çalışmalarına katılmayı hedefliyordu. Bu kapsamda, okul ve hastanelerin enkazlarını kaldırmak amacıyla Kobani kantonu bir bina tahsis etmişti.

Bombalama

Farklı illerden gelen 300 genç, Amara Kültür Merkezi'nin bahçesinde basın açıklaması yaparken, saat 11:50'de kalabalığın ortasında büyük bir patlama meydana geldi. Patlama sonucunda 34 kişi ölmüş, bunlardan 23'ü olay yerinde hayatını kaybetmiştir.

Failler

Başlangıçta saldırganın kadın olduğu bildirilmiş, ancak DNA testleri sonucu intihar bombacısının 20 yaşındaki Adıyaman Üniversitesi Makine Mühendisliği öğrencisi Şeyh Abdurrahman Alagöz olduğu ortaya çıkmıştır. Alagöz'ün, terör nitelikli kayıp olarak kaydı bulunuyordu ve babası, 2 ay önce İl Emniyet Müdürlüğüne iki oğlu için ihbarda bulunmuştu. Alagöz'ün abisi Yunus Emre Alagöz, 10 Ekim'de gerçekleşen Ankara’daki başka bir saldırının da failleri arasında yer almıştır.

Sonrası

Saldırının ardından Türkiye’nin birçok ilinde protesto gösterileri düzenlenmiş, İstanbul, Mersin, Siirt ve Diyarbakır gibi şehirlerde polisle çatışmalar yaşanmıştır. 24 Temmuz’da yapılan operasyonlarda 297 kişi gözaltına alınmış, sonrasında gözaltı sayısı 1050'yi bulmuştur. Çatışmalarda bazı kişiler ölmüş, bu da gerginliği artırmıştır.

Sonuçlar

Suruç saldırısının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Suriye'deki IŞİD mevzilerini bombalamış, ancak daha sonra Kuzey Irak'taki PKK mevzilerini hedef almıştır. Yapılan hava saldırılarında 190 PKK'lı öldürülmüş ve geniş çaplı operasyonlar sonucunda birçok kişi gözaltına alınmıştır. Çözüm sürecinin sona erip ermediği tartışmaları başlamış, Suruç saldırısının ardından iki gün sonra gerçekleşen Ceylanpınar saldırısının bu saldırıya misilleme olarak yapıldığı iddiaları ortaya çıkmıştır.

Tepkiler

Saldırının ardından ulusal ve uluslararası düzeyde çeşitli tepkiler verilmiştir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terörü kınadığını belirtirken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de olayın ardından açıklamalarda bulunmuş, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise saldırının sorumlusunun hükümet olduğunu ileri sürmüştür. Uluslararası alanda ise ABD, Almanya, Azerbaycan, Fransa, Irak, İran, Kuzey Kıbrıs, Rusya ve Yunanistan’dan başsağlığı mesajları ve kınama açıklamaları yapılmıştır.