Bilim ve Teknoloji

2023 kanlı ay tutulması ne zaman, hangi gün? Ay neden kırmızı oluyor?

Kullanıcılar 21023 yılında kanlı ay tutulması ne zaman olacak, ay neden kırmızı ve turuncu olur gibi soruların cevaplarını merak ediyorlar. İşte tüm cevaplar

Abone Ol

Son günlerde sosyal medya platformlarında dolaşan bir dizi ilginç iddia, Ay'ın zaman zaman kırmızı bir renkte göründüğüne dair söylentileri alevlendirdi. Depremlerin doğaya olan etkileri zaten tartışma konusu iken, bazı iddialar Ay'ın kırmızı görünümünün büyük bir depremden sonra olabileceğine işaret ediyor. Peki, gerçekte ne oluyor?

Kırmızı Ay'ın Anlamı

Dünya'nın atmosferinde bulunan parçacıkların kısa dalga boyundaki mavi ışıkları saçması, uzun dalga boylu kırmızı ışıkların daha yoğun görünmesine neden oluyor. Bu da Güneş ve Ay gibi göksel cisimlerin bazen turuncu veya kırmızı görünmesine yol açıyor.

Tam Ay Tutulması (Kanlı Ay Tutulması)

Bu olay sırasında Ay, Dünya'nın tam gölgesinde kalıyor. Güneş ışığının bir kısmı Ay'a ulaşsa da, mavi ışık atmosfer tarafından büyük ölçüde filtreleniyor, böylece Ay kırmızı görünüyor. Bu olaya "Kanlı Ay Tutulması" adı veriliyor ve 104 dakikaya kadar sürebiliyor.

Parçalı Ay Tutulması

Parçalı Ay Tutulması'nda Ay'ın yalnızca bir kısmı Dünya'nın gölgesinde kalıyor. Bu, koyu kırmızı veya kömür grisi bir gölge ile sonuçlanıyor. Bu renkler, ışık alan bölgeler ve gölgede kalan bölgeler arasındaki farklılıktan kaynaklanıyor.

Gölgeli Ay Tutulması

Ay, Dünya'nın yarı gölgesinden geçerken gerçekleşen bu olayda daha zayıf bir gölge oluşur. Bu tutulmalar daha az belirgindir ve genellikle gök olayları takvimlerinde yer bulamazlar.