Evde bakım maaşı ödemeleri konusunda en çok merak edilen sorulardan biri olan "Ne zaman yatacak?" sorusu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanan bu önemli devlet desteğinin her ay belirli bir tarihte yatırılmasından kaynaklanıyor. Temmuz 2023 itibariyle, ödemelerin ne zaman hesaplara geçtiği konusunda artan araştırmalar, özellikle evde bakım maaşı almayı bekleyen iller arasında yükselişe geçti. 2023 Temmuz'da zamla birlikte maaş miktarı 5.098 TL'ye çıkan evde bakım parasının ödeme durumunu öğrenmek için SMS ve e-Devlet platformu kullanılabiliyor. İşte, Temmuz ayına dair evde bakım maaşı sorgulama ekranı ve ödemeyi alan illerin listesi.

pppara

Ödemeler Ne Zaman Başladı?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, evde bakım parasını her ayın 15. ve 31. günleri arasında ilgili hesaplara yatırıyor. Bu durumda, Temmuz ayı ödemelerinin 15 Temmuz tarihinden itibaren başlaması bekleniyor. Yeni zamlı evde bakım maaşları, gelecek ay itibariyle geçerli olacak. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın Temmuz ayı ödemelerine ilişkin herhangi bir açıklama yapması durumunda, bu bilgi en kısa sürede sizlere ulaştırılacak.

para-1

2023 Temmuz Ayı Evde Bakım Maaşı Miktarı Ne Oldu?

2023 yılının Ocak ayındaki zammın ardından evde bakım aylığı 4.337 TL olarak belirlendi. 2023 Temmuz zammı ile yılın ikinci yarısında geçerli olacak yeni evde bakım maaşı belirlendi. Memur maaş katsayısındaki değişiklik sonrasında, evde bakım maaşı ödeme tutarı da güncellendi. Buna göre, bakıma ihtiyaç duyan yaşlı ve engelli bireylere sağlanan evde bakım desteği 5.098 TL oldu. Bu miktar, yüzde 40-69 engelli bireylere 1.875 TL, yüzde 70 ve üzeri engelli bireylere 2.811 TL, ve engelli yakınlarına 1.874 TL olarak belirlendi. Ayrıca, ailelere çocuklarının bakımı için sağlanan sosyal ve ekonomik destek ödemeleri de arttı.

parapara

SMS İle Evde Bakım Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Evde bakım aylığı alıcıları, Ziraat Katılım Bankası aracılığıyla, telefonlarının SMS özelliğiyle sorgulama yapabilirler. Bunun için cep telefonlarından BAKIYE yazıp, 4747'ye SMS atabilirler. Bu işlem sonucunda 1 SMS ücreti, operatör tarafından tahsil edilecektir.

parara

e-Devlet İle Evde Bakım Parasını Nasıl Sorgulayabilirim?

e-Devlet'in "Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama" sayfasından evde bakım aylığı sorgulanabiliyor. Sisteme kayıtlı olan vatandaşlar, kendi şifreleri ve T.C. kimlik numaraları ile sorgulama işlemini gerçekleştirebilirler. "Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama" özelliği, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sekmesinin altında bulunmaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi