Türkiye'nin deprem riski taşıyan bölgelerini belirleyen "Diri Fay Hattı Haritası 2023", Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yayımlandı. Bu güncellemeyi özellikle Adana'nın Kozan ilçesinde meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremin ardından vatandaşlar yoğun bir şekilde sorgulamaya başladı. MTA'nın paylaştığı 2023 Diri Fay Hattı Haritası ile vatandaşlar, evlerinin altından aktif bir fay hattının geçip geçmediğini öğrenme imkanı bulacak.

16-temmuz-2023-ne-zaman-deprem-oldu-en-son-deprem-nerede-deprem-mi-oldu1

Fay Hattı Haritası 2023: Hangi İllerde Aktif Fay Hattı Var?

MTA tarafından yayımlanan ve güncellenen haritada, 45 il ve 110 ilçeyi kapsayan 485 diri fay belirlendi. Bu aktif fay hatlarının, 5.5 ve üzeri büyüklükte depremler üretebileceği ifade edildi.

16-temmuz-2023-ne-zaman-deprem-oldu-en-son-deprem-nerede-deprem-mi-oldu5465

Deprem Risk Haritası: Hangi İller En Riskli?

AFAD tarafından paylaşılan Türkiye Deprem Risk Haritası, Doğu Anadolu, Batı Anadolu ve Kuzey Anadolu gibi büyük fay hatları üzerinde bulunan illerin ve ilçelerin risk durumlarını gözler önüne seriyor.

Haritada koyu kırmızı ile işaretlenmiş 1. Derece deprem bölgeleri, olası bir depremde en çok etkilenecek noktalar olarak belirlenmiştir. 2. 3. ve en az riske sahip iller de belirlenmiş durumdadır.

16-temmuz-2023-ne-zaman-deprem-oldu-en-son-deprem-nerede-deprem-mi-oldu

İstanbul ve Ankara'da Diri Fay Hattı Yok, Ancak Risk Mevcut!

MTA'nın verilerine göre İstanbul ve Ankara, diri fay hattı geçmeyen iller arasında yer alıyor. Ancak bu illerin yakınlarında bulunan diri fay hatları, her iki ilde de deprem riskini beraberinde getiriyor. Uzmanlar, özellikle İstanbul'daki deprem riskinin arttığını ve Orta Marmara diri fay hattı içerisinde deprem olasılığının bulunduğunu vurguluyorlar.

AA-20230710-31636943-31636942-SILIDE_56_BUYUKLUGUNDE_DEPREM_MEYDANA_GELDI

Diri Fay Haritası 2023: Türkiye'deki Riskli Bölgeler

Birinci Derece Riskli Bölgeler

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt.

naci_gorur_deprem_tahmini_2

İkinci Derece Riskli Bölgeler

Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı, Çorum.

780x411-egede-buyuk-bir-deprem-bekleniyor-mu-uzman-isim-acikladi-1673349055183

Üçüncü Derece Riskli Bölgeler

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in bazı bölgeleri, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin, Nevşehir.

sakarya-daki-deprem-sismograf-hatasi-cikti-1675692441-42-x750

En Az Riskli Bölgeler

Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman, Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu bölgeler olarak belirlenmiştir.

Kaynak: Haber Merkezi