Ekmek, insanlık tarihinin en temel besin kaynaklarından biri olmuştur. Ve 2024 yılında, dünyanın en iyi ekmekleri listesindeki zirveye Bafra pidesi oturuyor. Ancak, bu lezzetin sırları sadece bir sıralama ile sınırlı değil. Peki, Bafra pidesi nasıl yapılır? Bu sorunun cevabı, sadece bir tarif değil; aynı zamanda bir kültürün, bir coğrafyanın ve bir lezzetin hikayesi. Detayları öğrenmek için sizleri bu enfes lezzetin kökenlerine, yapılışına ve daha fazlasına doğru bir lezzet yolculuğuna davet ediyoruz. Detaylara ulaşmak için okumaya devam edin...

Bafra pidesi nasıl yapılır?

Bafra pidesi, Samsun'un Bafra ilçesine özgü, lezzetiyle ünlenmiş bir pide çeşididir. Evde de kolayca yapabileceğiniz bu pideyi, ister kıymalı ister peynirli olarak hazırlayabilirsiniz.

Hamur için:

  • 500 gr un
  • 1 paket kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 300 ml ılık su
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

İç harcı için:

  • 500 gr kıyma
  • 2 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kimyon
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ

Üzeri için:

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Susam

Hazırlanışı: Hamuru hazırlamak için: Unu, kuru mayayı ve tuzu bir kapta karıştırın. Ilık suyu ve sıvı yağı ekleyip yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru yağladığınız bir kaba alıp üzerini örtün ve ılık bir yerde 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. İç harcını hazırlamak için: Soğanları ince ince doğrayın. Sıvı yağda soğanları yumuşayana kadar kavurun. Kıymayı ekleyip kavurmaya devam edin. Domates salçası, biber salçası, tuz, karabiber ve kimyonu ekleyip baharatların kokusu çıkana kadar kavurun. İç harcı ocaktan alıp soğumaya bırakın. Mayalanan hamuru 4 eşit bezeye ayırın. Bezeleri unlanmış bir tezgahta ayrı ayrı açın. Fırını 200 dereceye ısıtın. Yağlanmış bir fırın tepsisine açtığınız hamurları yerleştirin. Soğuyan iç harcını hamurların üzerine yayın. Yumurta sarısını ve sıvı yağı çırpın ve pidelerin üzerini sürün. Susam serpin. Pideleri önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika kadar pişirin. Pideler kızarana kadar pişirin. Fırından çıkan pideleri sıcak servis edin.

Püf Noktaları:

  • Hamuru yoğururken çok fazla un eklememeye dikkat edin. Hamur yumuşak ve elastik olmalı.
  • İç harcını hazırlarken soğanları çok fazla kavurmamaya özen gösterin.
  • Pideleri fırına vermeden önce üzerlerini çırpılmış yumurta sarısı ve sıvı yağ ile sürmek pidelerin daha güzel kızarmasını sağlar.
  • Pideleri fırından çıkardıktan sonra üzerlerini nemli bir bezle örtebilirsiniz. Bu sayede pideler yumuşak kalır.

TasteAtlas adlı seyahat rehberi, lezzet eleştirmenlerinin incelemelerini ve yapılan araştırmaları bir araya getirerek dünyanın en iyi ekmeklerini belirledi. 2024 yılı listesinde, dünyanın dört bir yanından birçok lezzetin bulunduğu listede Türkiye'den iki ekmek ön plana çıktı.

Samsun Pidesi

Bafra pidesi, TasteAtlas'ın hazırladığı listede zirvede yer alırken, onu takip eden ikinci sıra ise Samsun pidesine ait oldu. Listede Türkiye'nin dışında yer alan ekmekler arasında Brezilya'dan Pão de queijo 10'uncu sırada, İtalya'dan Piadina Romagnola 9'uncu sırada, Hindistan'dan Naan 8'inci sırada, Amritsari kulcha 7'nci sırada, Azerbaycan'dan Qutab 6'ncı sırada, Kolombiya'dan Pan de bono 5'inci sırada, Butter Garlic Naan 4'üncü sırada, Malezya'dan Roti canai 3'üncü sırada yer aldı.

Türkiye'nin diğer ekmekleri arasında gözleme 38'inci, pide ekmeği 41'inci, ramazan pidesi ise 43'üncü sırayı alırken, Terme pidesi 64'üncü sırada kendine yer buldu. Listede yufka 70'inci, bazlama ise 94'üncü sıraya yerleşti.

Kaynak: HABER MERKEZİ