SGK Uzmanı Özgür Erdursun ve Gazeteci Fatih Portakal'ın son açıklamalarıyla emeklilerin gündemi bir kez daha sıcaklığını koruyor. 2024 Emekli maaşı belli oldu mu? Emeklinin temmuz ayında maaşı 12.500TL mi olacak? soruların yanıtların aulaşmak için okumaya devam edin...

2024 yılının temmuz ayında Emeklinin maaşı 12.500TL mi olacak?

Ocak ayında gerçekleşen yüzde 49,25'lik artışın ardından en düşük emekli maaşı 10.000 liraya çıkarılmıştı. Şimdi ise SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz ayı zammı belli oldu. Bu zam, son 6 aylık enflasyon oranına göre belirlenecek ve ayrıca refah payı ile en düşük emekli maaşı için de kanuni düzenlemeler bekleniyor.

Son verilere göre, 4 aylık kesinleşen enflasyon oranı yüzde 18,72 olarak belirlendi. Bu durumda emeklilere yapılacak zam da bu rakam doğrultusunda şekillenecek. Mayıs ve Haziran aylarına ait enflasyon rakamları ise sonrasında netlik kazanacak.

Öte yandan, Merkez Bankası'nın tahminlerine göre, Mayıs ayında enflasyon yüzde 3 ve Haziran ayında yüzde 2,54 olarak öngörülüyor. Buna göre, 6 aylık zam oranının yüzde 25,39 olması bekleniyor. Bu rakam da emeklilerin zam oranının belirlenmesinde etkili olacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) uzmanı Özgür Erdursun, en düşük emekli maaşlarına yapılacak zam konusunda değerlendirmelerde bulundu. Erdursun'a göre, alım gücünün gerilemesi göz önüne alındığında, refah payı bile olsa emekliler için yeterli olmayabilir. Erdursun, "Oransal artışlar pek işe yaramayacak gibi görünüyor. Emeklilerin beklentisi seyyanen bir artış. Yani emekli aylıklarının en azından bir miktar güncellenmesi, güncel değerine ulaşması gerekiyor" dedi.

Gazeteci Fatih Portakal ise emeklilere yönelik zam konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Portakal, emeklilerin alacakları zam oranının netleştiğini belirterek, "Yüzde 25 net. Bunu artık bir kenara yazabilirsiniz. Emekliler enflasyon farkından doğan zamları alacaklar. Onu malum biliyorsunuz. O verilen bir şey değil, hak ediyor emekliler" ifadelerini kullandı. Portakal, temmuz ayında en düşük emekli maaşının 12.500 TL'ye yükselmesini beklediğini de dile getirdi.

Temmuz ayı öncesinde emeklilere uygulanacak zam konusunda üç ayrı formül gündemde. Bunlardan ilki kök maaş zammı. Enflasyon rakamları tüm emeklilerin kök maaşlarına yansıtılıyor. Ancak beklentiler dahilinde bir oran gelmesi durumunda emekli kök maaş zammı için ‘sıfır zam’ tehlikesi bulunuyor. Ancak sistem değişmezse bu rakamlar yine 10.000 TL’ye ya da yeniden belirlenmesi olası en düşük emekli maaşına tamamlanacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ