Kış koşullarında sürüş güvenliğini artırmak amacıyla yapılan kış lastiği uygulaması, 2024 yılı itibarıyla belirlenen tarihlerde başlayacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından belirlenen bu düzenlemeye uymayan sürücülere cezai işlemler uygulanacak. Peki, kış lastiği zorunluluğu ne zaman devreye girecek?

Kış Lastiği Zorunluluğu Ne Zaman?

Şehirler arası yük ve yolcu taşımacılığı yapan ticari araçlar için kış lastiği kullanma zorunluluğu, her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Aralık'ta başlayacak. Yolcu ve eşya taşımacılığı yapan araçların, 1 Aralık’tan itibaren 1 Nisan’a kadar kış lastiği kullanması gerekecek. İçişleri Bakanlığı denetimlerine tabi olan kış lastikleri, sürüş güvenliği açısından büyük bir öneme sahip. Özellikle ağır vasıta araçlarda kış lastiği kullanılmadığında ciddi cezalarla karşılaşmak mümkün.

Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine göre daha iyi yol tutuşu sağlıyor. Bu nedenle, sürücüler için bu dönemde lastik değiştirmek hayati önem taşıyor.

Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemelere göre, kamyon, çekici, tanker ve otobüs gibi tahrikli dingillere sahip tüm araçların lastiklerinde kış lastiği kullanımı zorunlu hale getirildi. Ayrıca, kamyonet, minibüs ve otomobillerin de tüm lastiklerinde kış lastiği kullanmaları gerekmektedir. Sürücüler, seyir halindeyken lastik değişikliği yapıldığında da kış lastiği takılması gerektiğini unutmamalıdır.

Kaynak: Sözcü