Kış aylarında trafiği daha güvenli hale getirmek amacıyla getirilen 2024 kış lastiği uygulaması ne zaman bitiyor? Özel araçlar için kış lastiği zorunlu mu? İşte sürücüleri ilgilendiren bu konuda tüm detaylar...

2024 kış lastiği uygulaması ne zaman bitiyor?

Kış lastiği uygulaması, her yıl belirli tarihler arasında zorunlu hale getirilmektedir ve bu uygulamaya uymayan araç sahiplerine trafik cezası kesilmektedir. İşte kış lastiği uygulamasıyla ilgili önemli detaylar:

Kış lastiği kullanımı zorunlu olan tarihler genellikle her yıl 1 Aralık ile 1 Nisan arasındadır. Örneğin, 2023 yılında kış lastiği kullanması gereken sürücüler, 1 Aralık'tan itibaren bu lastikleri takmak zorunda kalmışlardır. Aksi takdirde trafik cezasıyla karşılaşma riski bulunmaktadır. Ticari olmayan araçlar için ise her ilin valiliği bu tarihi belirlemektedir. 2022 yılında, uygulamaya uymayan araç sürücülerine 1152 TL'lik trafik cezası kesilmiştir.

Şehirler arası yük ve yolcu taşımacılığı yapan ticari araçlarda zorunlu olan kış lastikleri, özel araçlarda ise can ve mal güvenliği ile sorunsuz seyahat için gereklidir. Ancak, kış lastiği uygulaması 1 Nisan itibarıyla sona ermektedir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından, Karayolları Trafik Kanunu uyarınca, araçların kış lastiği takmaları, illerin hava ve iklim şartlarına göre belirli dönemlerde zorunlu tutulmaktadır. Bu yetki, Bakanlık tarafından valiliklere devredilebilmektedir.

Araçların denetimi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın yetkilendirdiği personel yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığı'nın sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılmaktadır. Kurala uymayan araç sürücülerine idari para cezası uygulanmaktadır.

Özel araçlar için kış lastiği zorunlu mu?

Petlas Pazarlama Müdürü Esra Ertuğrul Boran, kış lastiklerinin yaz aylarında kullanılmasının yol tutuş performansını ve manevra kabiliyetini azaltabileceğini ifade etmiştir. Kış lastiklerinin özellikle 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda optimum performans göstermek üzere tasarlandığını belirtmiştir. Bu nedenle, yazın kullanıldığında lastiklerin performansını kaybedebileceğini ve güvenli sürüşü olumsuz yönde etkileyebileceğini söylemiştir.

Ayrıca, kış aylarında daha iyi performans sağlayan kış lastiklerinin yaz aylarında kullanılmasının lastiklerin daha çabuk aşınmasına ve araçlarda yakıt tüketiminin artmasına neden olabileceğini dile getirmiştir. Bu durumun hem yakıt masrafını artıracağını hem de çevreye salınan karbon emisyonunu artırabileceğini belirtmiştir.

Boran, araba lastiklerinin ebatlarına göre fiyatlarının değişebileceğini ve Türkiye'de en çok kullanılan ebat olan 205/55 R16 ölçüsündeki yaz lastiklerinin 1000 ila 2 bin lira aralığında satışa sunulduğunu ifade etmiştir. Lastik sökme takma ücretlerinin binek araçlar için 250 ila 350 lira, SUV ve hafif ticari araçlar için ise 300 ila 500 lira aralığında olduğunu belirtmiştir.

Mevsimsel değişiklikler nedeniyle çıkarılan araba lastiklerinin doğru koşullarda saklanması gerektiğini bildiren Boran, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde bulunan lastik otellerinin lastiklerin 6 ay boyunca saklanabileceği uygun bir seçenek olduğunu söylemiştir. Lastik otellerinde fiyatların genellikle 300 ila 400 lira arasında değiştiğini eklemiştir.

Kaynak: Haber Merkezi