Türkiye’deki cezaevlerinde bulunan mahkumların durumu, 8. Yargı Paketi'nin gündemdeki önemli başlıklarından biri haline geldi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un açıklamaları, yeni yargı düzenlemeleriyle ilgili merak uyandıran soruları beraberinde getirdi. Yargı reformu kapsamında yapılacak değişikliklerle ilgili detaylar netlik kazanmaya devam ederken, cezaevindeki mahkumların durumunu etkileyecek olası bir af ya da infaz düzenlemesi hakkında net bir bilgi henüz verilmedi. Peki, 2024 Mahkumlara af çıktı mı, Adalet Bakanı af yasası açıklaması, mahkumların af yasasında son durum ne? İşte tüm detaylar...

Adalet Bakanı af yasası açıklaması

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 8. Yargı Paketi çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Tunç, söz konusu paketin 60'tan fazla maddeden oluştuğunu ve taslak halinde olduğunu belirtti. Milletvekillerinin bu maddelere eklemeler yapabileceğini ya da bunları onaylamayabileceğini ifade etti. Özellikle cezasızlık algısını azaltacak düzenlemelere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Tunç, 2 yıldan az ceza alan kişilerin, denetimli serbestlik süresiyle birlikte cezaevine girmeden tahliye edilmesinin toplumda cezasızlık hissi uyandırdığını belirtti. Bu durumu engellemek için denetimli serbestlik süresini otomatik olarak 1 yıl değil, belirli bir oranda düzenleyerek çözüm arayışında olduklarını dile getirdi. Ancak bu konuda alınacak kararın milletvekillerinin takdirinde olduğunu vurguladı. Tunç, sürecin devam ettiğini ve konuyla ilgili net bir çözümün henüz belirlenmediğini sözlerine ekledi.

2024 Mahkumlara af çıktı mı?

Ülke genelinde adalet sistemine yönelik önemli değişiklikler gündemde. Taslak metne göre, adli para cezaları alt sınırda 20 liradan 100 liraya, üst sınırda ise 100 liradan 500 liraya yükselecek. Mahkemelerin doğrudan verdiği adli para cezalarında kesinlik sınırı da 3 bin TL’den 15 bin TL’ye çıkarılacak. Manevi tazminat talepleri artık Anayasa Mahkemesi yerine Tazminat Komisyonu’na yönlendirilecek. Bu düzenlemeler, 1 Nisan 2024'ten sonra verilen kararlar için geçerli olacak.

Denetimli serbestlik kriterleri de değişiyor. Her hükümlüye otomatik olarak verilen 1 yıl yerine, cezayla orantılı bir süre uygulanacak. Yani, cezasının en az yüzde 40'ı oranında ceza infaz kurumunda kalacak. Bu düzenleme, az ceza alan hükümlülerin de ceza infaz kurumuna girmesini sağlayarak cezasızlık algısını azaltmayı amaçlıyor. Denetimli serbestlik süresi ise 3 yılı aşmayacak şekilde düzenlenecek.

Kaynak: Haber Merkezi