Güncel

2024 Nobel Barış Ödülü verilen Nihon Hidankyo nedir?

2024 Nobel Barış Ödülü, savaşın yıkıcı etkilerine karşı barışçıl bir duruş sergileyen Nihon Hidankyo'ya verildi. Vatandaşlar 2024 Nobel Barış Ödülü verilen Nihon Hidankyo nedir? araştırmaya başladı.İşte detaylar...

Abone Ol

Nobel Barış Ödülü'nün 2024 yılı kazananı Nihon Hidankyo oldu! Vatandaşlar Nihon Hidankyo hakkında araştırma yapmaya başladı. Peki 2024 Nobel Barış Ödülü verilen Nihon Hidankyo nedir? detaylar haberimizde!

Nihon Hidankyo nedir?

Nihon Hidankyo, Japonya’da atom bombası mağdurlarının haklarını savunan ve nükleer silahsızlanma mücadelesini destekleyen bir sivil toplum kuruluşudur. Tam adıyla "Japon Atom Bombası ve Hidrojen Bombası Mağdurları Derneği," 1956 yılında kurulmuş olup, Hiroşima ve Nagasaki’deki nükleer saldırılardan kurtulan hibakuşalar tarafından desteklenmektedir.

Nihon Hidankyo’nun temel amacı, hibakuşaların karşı karşıya kaldığı sağlık ve sosyal sorunları gündeme taşıyarak onlara yardım etmek, aynı zamanda nükleer silahların yasaklanması için ulusal ve uluslararası düzeyde farkındalık yaratmaktır. Bu örgüt, nükleer silahsızlanma hareketlerinin öncüsü olarak tanınır ve dünya genelinde bu konuda kampanyalar düzenler. Ayrıca mağdurların tedavi, tazminat ve sosyal haklar gibi taleplerini dile getirerek Japon hükümetinden bu alanlarda destek sağlamaya çalışır.

2024 Nobel Ödülleri sahiplerini buluyor

Her yıl olduğu gibi, 2024 Nobel Ödülleri de insanlığa yaptığı katkılarla dikkat çeken bireyler ve kuruluşlara verilecek. 1901 yılından bu yana düzenlenen Nobel Ödülleri, ekim ayının ikinci haftasında sahiplerini buluyor. Ödüller, fizik, kimya, tıp, edebiyat, barış ve ekonomi alanlarında en başarılı kabul edilen kişilere ve kuruluşlara takdim ediliyor.

2024 Nobel Edebiyat Ödülünü kim aldı?

2024 Nobel Edebiyat Ödülü'nün kazananı açıklandı! İsveç Akademisi, bu prestijli ödülün bu yıl Güney Koreli yazar Han Kang'a verildiğini duyurdu. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından düzenlenen basın toplantısında, Han Kang’ın “insan yaşamının kırılganlığını şiirsel bir yoğunlukla işleyen ve tarihi travmalara cesurca yüzleşen düz yazıları” ile ödüle layık görüldüğü belirtildi.

2024 Nobel Kimya Ödülünü kim aldı?

2024 Nobel Kimya Ödülü sahipleri açıklandı! Bu yılın ödülü, yapay zekâ ve bilgisayar teknolojileri kullanarak proteinlerin sırlarını ortaya çıkaran bilim insanlarına verildi. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nde düzenlenen basın toplantısında, Nobel Kimya Ödülü'nü Demis Hassabis, John M. Jumper ve Amerikalı biyokimyacı David Baker kazandı.

2024 Nobel Tıp Ödülünü kim aldı?

Alanlarında yaptıkları çalışmalarla insanlığa hizmet eden kişi ve kuruluşlara 1901'den bu yana verilen Nobel Ödüllerinin 2024'teki sahipleri ekimin ikinci haftasında açıklanıyor.2024 Nobel Tıp Ödülü'nü "mikroRNA'nın keşfi ve gen düzenlemesi" çalışmalarından dolayı ABD'li Victor Ambros ve Gary Ruvkun kazandı.