Güncel

2024 Nobel Kimya Ödülü sahiplerini buldu

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisinde düzenlenen basın toplantısında, 2024 Nobel Kimya Ödülünün sahipleri açıklandı. İşte kazanan o isimler...

Abone Ol

2024 Nobel Kimya Ödülü sahipleri açıklandı! Bu yılın ödülü, yapay zekâ ve bilgisayar teknolojileri kullanarak proteinlerin sırlarını ortaya çıkaran bilim insanlarına verildi. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nde düzenlenen basın toplantısında, Nobel Kimya Ödülü'nü Demis Hassabis, John M. Jumper ve Amerikalı biyokimyacı David Baker kazandı.

ÖDÜL ÜÇE BÖLÜNDÜ

Hassabis ve Jumper, “protein yapılarının tahmini” konusundaki öncü çalışmalarıyla ödülün yarısını paylaşırken, Baker, “hesaplamalı protein tasarımı” alanındaki katkılarıyla ödülün diğer yarısına layık görüldü.

Bu yılki Nobel Kimya Ödülü, yapay zekâ ve hesaplama teknikleriyle proteinlerin karmaşık yapısını çözmeye yönelik devrim niteliğindeki çalışmalara verildi. Yıllardır proteinlerin gizemini çözmeye çalışan bilim dünyası, Hassabis ve Jumper’ın geliştirdiği AlphaFold2 yapay zekâ modeli sayesinde protein yapılarının tahminini başarıyla gerçekleştirdi. Baker ise tamamen yeni protein türleri tasarlamayı başardı ve biyokimya dünyasında büyük bir adım attı.

Ödül, Alfred Nobel'in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık’ta düzenlenecek törenle sahiplerine takdim edilecek. Toplam 11 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 37.670.600 TL) değerindeki ödül, birden fazla kazanan olması durumunda aralarında paylaştırılıyor.