Monopoli Sigorta'nın CEO'su, 2023'ün sigorta sektörü için çeşitli zorlukların aşıldığı bir dönem olduğunu ifade etti. Türkiye Sigorta Birliği'nin açıkladığı istatistiklere göre, sektörün yüzde 123'lük bir büyümeyle 328 milyar lira prim üretimine ulaştığını söyleyen Esentürk, bu başarı grafiğinin devam ederek yıl sonunda 500 milyar lira prim üretimini geçebileceği öngörüsünde bulundu.

Kasko ve sağlık sigortaları büyümeye öncülük etti

Esentürk, sektördeki büyümenin enflasyonun üzerinde seyrettiğini ve doların devalüasyonunun da yüzde 30-35 bandının üzerinde olduğunu vurgulayarak, özellikle kasko ve sağlık sigortalarının prim artışlarının bu büyümeye öncülük ettiğini belirtti. Ancak, 2024'te reasürans maliyetlerindeki artışın, kurumsal elementer poliçeleri etkileyebileceğini dile getirdi.

Doğal afetler sektörü olumsuz etkiledi

Esentürk, 2024'ün sektör için zor bir yıl olabileceğini öngörerek, özellikle kurumsal elementer branşın zorlu bir dönem geçireceğini belirtti. Reasürans piyasalarının daralması ve Türkiye'ye ayrılan kapasitenin azalması gibi faktörlerin etkisiyle reasürans maliyetlerinin arttığını belirten Esentürk, Türkiye'deki doğal afetlerin de sektörü olumsuz etkilediğini kaydetti.

Dijital altyapı güçlendirilecek

Monopoli Sigorta'nın başarıya odaklandığına vurgu yapan Esentürk, 2023'ün sektör ortalamasının üzerinde bir büyüme elde etmek için çaba sarf ettiklerini belirtti. Ayrıca, 2024 için dijital altyapıları güçlendirmeyi hedefleyen bir projelerinin olduğunu ve internetten satış ile Monopoli App'in hayata geçirileceğini açıkladı. Esentürk, önceliklerinin yeni müşteri kazanma değil, mevcut müşterilerin dijital alışkanlıklarını artırmak olduğunu belirterek, rekabet güçlerini artırmak için operasyonel süreçlere de yatırım yapacaklarını söyledi.

Kaynak: Kardelen BUĞDAY