Bugün, dünyanın birçok noktasında insanlar, doğanın gizemli ritimlerini kutluyor. 21 Mart'ta, bir denge noktası olan ekinoks, yüzyıllardır insanlığın dikkatini çekiyor. Ancak, 21 Mart Ekinoksu nedir? 21 Mart Ekinoksu nasıl oluşur, özellikleri nelerdir? Bu giriş, ekinoksun ne olduğunu, nasıl oluştuğunu ve taşıdığı anlamı sizlerle paylaşmak için burada. Hazırsanız, doğanın zamanının içsel işleyişine birlikte bakalım. İşte detaylar haberimizde...

21 Mart Ekinoksu nedir?

Yılda iki kez meydana gelen ekinoks zamanı, gece ile gündüzün eşitlendiği dönem olarak biliniyor. Bu olayın ardından günler uzamaya başlarken, geceler ise kısalıyor. Ekinoks aynı zamanda, baharın müjdecisi olarak da kabul edilir.

Mart ekinoksu, Dünya'nın mevsimsel değişimlerinde kritik bir dönemeçtir. Gezegenin eğik ekseni, yılın çoğunda güneşe daha yakın olan bir yarı küre ile daha uzun günler yaşanmasına neden olur. Ancak mart ve eylül aylarında bu eğiklik dengelenir ve her iki yarı kürede de gündüz ve gece süreleri eşitlenir.

Güneş ışınları, 21 Mart'tan itibaren Kuzey Yarım Küre'ye dik düşmeye başlar. Bu durum, ülkemiz de dahil olmak üzere bu yarı kürede sıcaklıkların arttığına işaret eder.

Gündüz ve Gece Eşitliği: 21 Mart Ekinoksu

21 Mart ekinoksu, gündüz ve gece sürelerinin eşitlendiği bir dönemdir. Kuzey yarı kürede ilkbahar başlarken, güney yarı küre ise sonbahara adım atmış olur. Dünya'nın ekseni, yörüngesiyle yaptığı açı nedeniyle güneş ışınlarının her zaman aynı noktadan doğup batmadığına işaret eder. Bu durum, ekinoks veya gün tün eşitliği olarak adlandırılır.

Güneş ışınları kutup noktalarından teğet geçer ve bu durum, hem Kuzey hem de Güney Yarım Küre'yi etkiler. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'de geceler uzamaya başlarken, Kuzey Yarım Küre'de ise tam tersi bir durum yaşanır.

İlkbaharın Müjdesi: Mart Ekinoksu

Mart ekinoksu, Güney Yarım Küre'de Sonbaharın, Kuzey Yarım Küre'de ise İlkbaharın başlangıcını temsil eder. Aydınlanma çemberi, her iki kutup noktasına da teğet geçer ve dünyada gündüz ve gece süreleri birbirine eşitlenir. Bu tarih, Güney Kutup Noktası'nda 6 aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası'nda ise 6 aylık gündüzün başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi ayrıca 21 Haziran ve 21 Aralık tarihlerinde kutup dairelerine teğet geçer.

21 Mart Ekinoksu nasıl oluşur, özellikleri nelerdir?

21 Mart'ta, İlkbahar Ekinoksu'nda güneş ışınları ekvatora dik açı (90 derece) ile gelir. Ekinoks, kelime anlam olarak gün ve tünün (gecenin) eşit olması anlamına gelir. Bu olayla birlikte gece ve gündüz birbirine eşitlenir, hem Kuzey hem Güney Kutbu aynı anda gün doğumu hattına girer. Gün ışığı, her iki yarım küre arasında eşit olarak paylaşılmaktadır.

21 Mart İlkbahar Ekinoksu ile birlikte Güney Yarım Küre’de geceler gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise gündüzler gecelerden uzun olmaya başlar. Böylece gün ışığı, her iki yarım küre arasında eşit olarak paylaşılır.

Gündönümleri ve Ekinoks Tarihleri

  • 21 Mart (Ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarımküre sonbahara girer.
  • 21 Haziran (Yaz Gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da Yaz gündönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar.
  • 23 Eylül (Ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarımkürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur.
Kaynak: HABER MERKEZİ