Güncel

26 Mart Ulusal Helva Günü nedir? Helva tarifleri

Her yıl 26 Mart'ta kutlanan Ulusal Helva Günü, tatlı krizlerine son vermenin ve lezzet dolu bir gün geçirmenin vakti geldiğini işaret ediyor. Peki, bu özel günü nasıl kutluyorsunuz? Belki de birçok kişi gibi helva tariflerini araştırıyor ve denemek için sabırsızlanıyorsunuzdur. Kimi için geleneksel tarifler, kimileri için ise modern dokunuşlarla hazırlanan helvalar, bu özel günün tadını çıkarmak için bir araya gelmenin mükemmel bir yolu. İşte detaylar

Abone Ol

Her yıl 26 Mart'ta kutlanan Ulusal Helva Günü, tatlı severlerin dört gözle beklediği bir etkinliktir. Bu özel gün, helva tutkunlarını bir araya getirirken aynı zamanda helvanın tarihini, çeşitlerini ve yapılışını kutlamak için bir fırsat sunar. Evinde veya misafirlerle birlikte lezzetli bir helva yapmanın yoluyla, bu günü kutlamak herkes için keyifli bir deneyim olabilir. 26 Mart Ulusal Helva Günü nedir? ve Helva tarifleri Siz de bu özel günde farklı helva tariflerini deneyerek, misafirlerinizi ve sevdiklerinizi şaşırtabilirsiniz. İster geleneksel tariflerden vazgeçmeyi tercih edin, ister yeni ve yaratıcı lezzetler deneyin, Ulusal Helva Günü'nde herkes için bir tatlı şöleni var! İşte detaylar haberimizde...

26 Mart Ulusal Helva Günü nedir?

26 Mart'taki Ulusal Helva Günü, genellikle şeker çubuğunun ortasında bulunan yumuşak ve çiğnenebilir veya bazen sert ve gevrek bir şekeri kutlar.

Helva Çeşitleri ve Önemi

Helva, Türkiye'de, Balkan ülkelerinde ve pek çok Orta Doğu ülkesinde yaygın bir tatlı. Temel malzemeleri un ya da irmik, yağ, şeker, süt, kaymak. Türk mutfağında özellikle un helvası, irmik helvası ve tahin helvası yaygındır. Hindistan ve Bangladeş'te bezelye ve havuçtan mamul koyu kıvamlı bir akıcı tatlı olarak da yapılmaktadır.

Geleneksel ve Kültürel Bağlar

Türkiye gelenek ve göreneklerine göre çeşitli önemli günlerde helva yapılır ve eşe dosta dağıtılır. İslam kültüründe, 3 Aylar diye bilinen (Hicrî Recep, Şaban, Ramazan) aylarının ilk gününde ev helvası yapılarak her komşuya dağıtılır.

Helvanın Tarihi ve Evrimi

Helva, temel olarak unsuz olanlar, un, nişasta veya irmik içerenler, malzemesi ve yapılışı belirsiz olanlar ve doğadan toplanan bazı tatlı maddelerle veya görünüş olarak helvaya benzetilen fakat kimisi yenmeyen maddelerle yapılanlar olmak üzere dört çeşittir. Bilinen ilk helvanın Ortaçağ Arap toplumunda hurma ve sütün ezilmesiyle elde edildiği düşünülür.

Helva ve Osmanlı Mutfağı

Osmanlı'da tatlıların hazırlandığı yer olan Topkapı Sarayı'nda "Helvahane" adı verilen özel bir mekan bulunmaktaydı. Saray aşçılarından tatlı yapanlar için kullanılan genel tanımlama "Helvaciyan-ı hassa" şeklindedir.

Modern Dönemde Helva

Son yıllarda tahin helva sanayinde şeker yerine glikoz oranı yüksek fruktoz oranı düşük mısır şurupları, yağ ve proteini bağlayıcı çeşitli katkılar (konsantre soya proteinleri ve bitkisel lifler) kullanılmaktadır.

Helva: Tatlı ve Güzel

Helva kelimesi Arapça'da tatlı, güzel anlamına gelen "hulv’den" kelimesinden türemiştir. Evliya Çelebi Seyahatnamesi ve Osmanlı mutfak kültürünü aktaran kaynaklarda "helva" kelimesinin her çeşit unlu, nişastalı, yağlı, ballı ya da şekerli tatlı için kullanıldığı görülmektedir.

Helva tarifleri

Klasik İrmik Helvası Malzemeleri

  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı tereyağı
  • 1 su bardağı su
  • Yarım limonun suyu

Hazırlanışı: Tereyağını geniş bir tavada eritin. İrmik ilave edin ve orta ateşte sürekli karıştırarak kavurun. İrmik rengi altın sarısı olunca şeker ve suyu ekleyin. Karışımı sürekli karıştırarak pişirmeye devam edin. Helva kıvamına gelince limon suyunu ekleyin ve karıştırın. Helvayı ocaktan alın ve servis tabağına dökün. Ceviz, fıstık veya badem ile süsleyerek servis edin.

Un Helvası Malzemeleri

  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı tereyağı
  • 1 su bardağı su
  • 1 paket vanilya

Hazırlanışı: Tereyağını geniş bir tavada eritin. Unu ekleyin ve orta ateşte sürekli karıştırarak kavurun. Un rengi açık kahverengi olunca şeker ve suyu ekleyin. Karışımı sürekli karıştırarak pişirmeye devam edin. Helva kıvamına gelince vanilyayı ekleyin ve karıştırın. Helvayı ocaktan alın ve servis tabağına dökün. Hindistan cevizi veya tarçın ile süsleyerek servis edin.

Peynir Helvası Malzemeleri

  • 250 gr tuzsuz peynir
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı tereyağı
  • 1 su bardağı su
  • 1 paket vanilya

Hazırlanışı: Peyniri rendeleyin. Tereyağını geniş bir tavada eritin. İrmik ilave edin ve orta ateşte sürekli karıştırarak kavurun. Peynir ve şekeri ekleyin ve karıştırın. Karışımı sürekli karıştırarak pişirmeye devam edin. Helva kıvamına gelince vanilyayı ekleyin ve karıştırın. Helvayı ocaktan alın ve servis tabağına dökün. Fıstık veya badem ile süsleyerek servis edin.

Çikolatalı İrmik Helvası Malzemeleri

  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı tereyağı
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım limonun suyu
  • 100 gr bitter çikolata

Hazırlanışı: Tereyağını geniş bir tavada eritin. İrmik ilave edin ve orta ateşte sürekli karıştırarak kavurun. İrmik rengi altın sarısı olunca şeker ve sütü ekleyin. Karışımı sürekli karıştırarak pişirmeye devam edin. Helva kıvamına gelince limon suyunu ekleyin ve karıştırın. Bitter çikolatayı parçalayın ve helvaya ekleyin. Çikolata eriyene kadar karıştırın. Helvayı ocaktan alın ve servis tabağına dökün. Çilek veya muz ile süsleyerek servis edin.

Notlar: Helvanın kıvamını kontrol etmek için bir kaşık helva alıp tabağa dökün. Helva soğuyunca katılaşıyorsa kıvamı tam demektir. Helvayı süslemek için fındık, fıstık, badem, ceviz, hindistan cevizi, tarçın veya kakao gibi malzemeler kullanabilirsiniz. Helvayı sıcak veya soğuk olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!