Geçmişin izleri günümüzde hala etkisini sürdürüyor. Türkiye'nin yakın tarihinde önemli bir yere sahip olan 28 Şubat süreci, pek çok kişinin merak ettiği ve üzerinde düşündüğü bir konu olarak karşımıza çıkıyor. 28 Şubat sürecinde ne oldu? Ancak bu dönemde neler yaşandı, hangi politik gelişmeler, toplumsal dinamikler etkili oldu? İşte bu soruların cevaplarını aramak için 28 Şubat'ın perde arkasına birlikte göz atalım. İşte detaylar...
28 Şubat sürecinde ne oldu?
Millî Güvenlik Kurulu'nun 28 Şubat 1997'deki toplantısında alınan kararlar, Türk siyasi tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak kaydedildi. Necmettin Erbakan'ın başbakan, Tansu Çiller'in başbakan yardımcısı ve dışişleri bakanı olduğu bu toplantıda, "irtica"ya karşı ordu ve bürokrasi merkezli bir süreç başlatıldı. Bu süreç, Erbakan'ın istifasına ve REFAHYOL Hükûmeti'nin dağılmasına yol açtı. Türkiye, siyasi, idari, hukuki ve toplumsal alanlarda derin değişimler yaşadı. Verilen kararların uygulanıp uygulanmadığını denetlemek için Çevik Bir liderliğinde Batı Çalışma Grubu kuruldu. 28 Şubat Süreci'nde aktif rol alan bazı isimler, sonradan Balyoz, Ergenekon gibi davalarda yargılandı. 28 Şubat Davası ise 2012 yılında başladı.
Refah Partisi, 1995 genel seçimlerinde birinci parti oldu. Ancak, 1996 yılında, seçimlerin ardından DYP-ANAP koalisyon hükûmeti kuruldu. Refah Partisi'nin, güvenoyu için gereken 273 sayısına ulaşılamadığı için güven oylamasının geçersiz sayılması gerektiğini belirterek Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuru kabul edildi ve hükûmet dağıldı. Bunun üzerine TBMM'de birinci parti olan Refah Partisi ile ikinci parti olan DYP arasında kurulan 54. Hükûmet, 8 Temmuz 1996'da TBMM'de yapılan oylamada güvenoyu aldı. Necmettin Erbakan başbakan, Tansu Çiller ise başbakan yardımcısı oldu.