Güncel

3 aylarda nasıl ibadet edilir? Üç ayların ilk günü ne yapılır, ne diye tesbih çekilir, hangi sureler okunur?

3 aylarda nasıl ibadet edilir? Üç ayların her gününde kandillerde ve Kadir Gecesi’nde yapılacak ibadetler farklı olduğundan dolayı kişilerin daha iyi bir kandil ve Kadir Gecesi geçirebilmek adına bu günlere göre önerilen duaları ve ibadetleri takip etmesi gerekir. İnsanların merak ettiği 3 aylarda nasıl ibadet edilir? Üç ayların ilk günü ne yapılır, ne diye tesbih çekilir, hangi sureler okunur? soruların cevapları haberimizde

Abone Ol

Üç ayların her gününde kandillerde ve Kadir Gecesi’nde yapılacak ibadetler farklı olduğundan dolayı kişilerin daha iyi bir kandil ve Kadir Gecesi geçirebilmek adına bu günlere göre önerilen duaları ve ibadetleri takip etmesi gerekir. Bununla birlikte üç aylarda yapılacak ibadetler arasında özellikle geceleri Müslümanlar için yapılacak farklı ibadetler bulunmaktadır. Kullanıcılar 3 aylarda nasıl ibadet edilir?Üç ayların ilk günü ne yapılır?Üç aylarda ne diye tesbih çekilir? ve Üç aylarda sureler okunur? işte soruların cevapları haberimizde 

3 aylarda nasıl ibadet edilir? 

Gecenin bir bölümünde teveccüh namazının kılınması, zikir, istiğfar, dua edilmesi, Kur'an okunması ve kuşluk namazının kılınması üç aylarda yapılacak ibadetler arasında yer almaktadır. İbadetlerde özellikle Seher vaktinin çok ayrı bir yeri olduğundan dolayı Seher vaktinde duaların edilmesi ve ibadetlerin yapılması da önerilmektedir. Seher vaktinde tövbe edilmesi, istiğfar edilmesi, salavatı şerif getirilmesi dinde oldukça geniş bir yere sahiptir.

Üç aylarda sureler okunur?

Dua okumak isteyenler için ise Recep ayında Nebiyy-i Ekrem, Miraç gecesinde on iki rekât nafile namaz kılınması, berat duasının okunması, Kadir Gecesi'nde 2 rekat namaz kılmak ve her rekatta Fatiha’dan sonra yedi kere İhlâs-ı şerif okumak dinde yer almaktadır.

Peygamberimizin Örnek İbadetleri

Recep, Şaban, Ramazan aylarına Peygamber efendimiz tarafından da ayrı önem verilmiştir. Recep ayı bir tövbe ayı yani yeniden ibadete kulluğa dönme ayı. Resulullah ve sahabeye baktığımız zaman recep ayı geldiğinde ibadetlere biraz daha yoğunlaşırlardı. Şaban ayında peygamber efendimiz daha çok oruç tutardı. Peygamber efendimiz, "Recep ayı Allah'ın ayıdır. Şaban ayı benim ayımdır, Ramazan ayı da ümmetimin ayıdır." sözleriyle bu aylara özel bir değer vermiştir.

İslam Ayları ve İbadet 

Bu aylarda ibadetlere yoğunlaşılmalı ve azar azar da olsa Allah'ın emirleri yerine getirilmelidir. Pazartesi perşembe oruç tutulabilir, recep şaban aylarında veya 13-14-15 ayın ortasında üç gün oruç tutulması ayrı bir sevaptır. Kandil gecelerinde tavsiye edilen kaza namazları varsa onları kılmak, Kuran-ı Kerim okumak, fakirlere yardım etmek ve Sıla-i Rahim yapmak önemlidir.

Üç aylarda ne diye tesbih çekilir?

Üç aylarda tespih çekmek de yaygın bir ibadet olarak kabul edilir. Her gün 1100 kere "La İlahe İllallah" ve 100 kere "Muhammedürresulullah" diye bu tesbihe devam edilir. Ayrıca, 1660 defa "Ya Allah" diye tesbih çekilir. Her günün başında ve sonunda 7'şer Fatiha-i şerife okunarak 100 İhlas-ı Şerif de okunabilir.

Recep ayının ilk günü çok önemlidir. Oruç tutulması tavsiye edilen bu günde, 1, 2 ve 3. gün oruç tutmanın faziletleri büyüktür. İlk gün orucunun, üç senenin günahlarının kefareti olduğu hadislerle belirtilir. Oruç tutamayanlar ise maddi durumları elverdiğinde yoksullara ve medreselerde eğitim gören talebelere yemek ikramında bulunabilirler.

Recep ayının ilk gecesinde kılınan özel bir namaz da bulunur. Bu namaz, 30 rekatlık bir ibadettir ve Recep ayının başında 10 rekat, ortasında 10 rekat ve sonunda 10 rekat olmak üzere kılınır. Peygamberimiz, Recep ayının ilk gecesi oruç tutan kişinin günahlarının gökle yer arası kadar uzaklaştığını müjdelemiştir. Oruç tutamayanlar bu gecede yoksullara yemek ikramında bulunabilirler.

Üç aylar, Müslümanlar için özel bir ibadet ve dua fırsatı sunan dönemlerdir. Bu aylarda yapılan ibadetler ve dualar, manevi bir yükselişe vesile olabilir ve Allah'ın rahmetinden bolca nasip alınabilir. Bu nedenle Müslümanlar, bu ayları ibadetle, dua ile ve hayır işleriyle değerlendirmelidir.