Yükseköğretim Kurulu, öğretmenlik kontenjanlarını azaltmak için çeşitli önlemler almaya başladı. Mezun sayısının talebi aşması nedeniyle ortaya çıkan sorunların önüne geçmek amacıyla, öğretmenlik ve ikinci üniversite programlarına yönelik önemli düzenlemeler yapıldı. Peki, 35 yaş üstü sınavsız üniversite hangi bölümler var 2024? Konuya yönelik tüm detaylar haberimizde yer alıyor.

35 yaş üstü sınavsız üniversite hangi bölümler var 2024?

15 Haziran'dan itibaren, Yükseköğretim Kurumları bünyesindeki "Çocuk Gelişimi, Felsefe, Sosyoloji, Tarih ve Türk Dili ve Edebiyatı" açıköğretim bölümlerine yalnızca 35 yaş ve üstü lisans mezunları ikinci üniversite kapsamında kayıt olabilecek. Bu düzenleme, bu bölümlerden mezun olup öğretmenlik yapmak isteyenlerin yolunu kapatacak.

Memuriyet sınırı nedeniyle 35 yaş üstü bireylerin öğretmenlik kariyerine geçişi zorlaşacak. Bu programların şu anda 160 binden fazla mezunu bulunuyor. Düzenleme, Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmen ihtiyacı ve mezun sayıları dikkate alınarak yapıldı. Açıköğretim programlarının kayıtları Ankara, İstanbul, Anadolu ve Atatürk Üniversiteleri bünyesinde devam ederken, örgün eğitimde öğretmenliğe geçiş programlarının kontenjanlarının sınırlandırılması planlanıyor.

2001 yılında Anadolu Üniversitesi'nin açıköğretim programlarıyla başlayan ikinci üniversite hakkı, 2012'de diğer yükseköğretim kurumlarına da yayıldı. Yükseköğretim Kurulu, önlisans ve lisans mezunlarının açıköğretim sistemi aracılığıyla ikinci üniversite programlarına kayıt olabilmelerine izin verdi. Türkiye'de 35 yaş ve üzerinde lisans mezunu sayısı 729.966 iken, 35-60 yaş arası istihdam verisi bulunmayan kişi sayısı 247 bin.

YÖK Başkanı Özvar'dan Açıklama

YÖK Başkanı Erol Özvar, yaş sınırının nedenini şu şekilde açıkladı: “Bu karar, mevcut kazanılmış hakları etkilemeyecek ve 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren geçerli olacak. Bu düzenleme, ülkemizin beşeri sermaye dahil kaynaklarını etkin kullanma vizyonuyla bağlantılı. Öğretmenlik mesleği başta olmak üzere, istihdam dengesini gözeterek bu adımları atıyoruz. Öğrencilerimizin öğretmenliğe geçişiyle ilgili yaş kısıtlaması bu durumu yönetmeye yönelik.”

Özvar, ayrıca yaşam boyu öğrenme anlayışını desteklediklerini ve bu beş programdan birinde eğitim almak isteyen 35 yaş üstü bireylerin bu fırsatı kullanmalarını sürdürmek istediklerini belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi