Ekonomi

4 günlük ‘Gelinlik’ 1.7 milyarlık kazanç

Kapılarını bugün 18’inci kez açacak olan Gelinlik Fuarı If Wedding, 100’den fazla ülkeden alıcıları ve 20 bin ziyaretçiyi kentte ağırlayacak. Fuarın İzmir ekonomisine katkısının 50 milyon doları (1.7 milyar TL) bulması bekleniyor

Abone Ol

Bu yıl 18. kez düzenlenecek olan Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı, 19-22 Kasım 2024 tarihleri arasında Fuar İzmir’de kapılarını açacak. Avrupa ve dünyadaki en prestijli moda fuarlarından biri olarak kabul edilen IF Wedding Fashion, bu yıl 100’den fazla ülkeden alıcıyı İzmir’de buluşturması bekleniyor. Fuar nedeniyle İzmir merkezindeki oteller yüzde 100 doluluğa ulaşırken yakın çevredeki ilçelerdeki doluluk oranları da kent merkezini yakalamak üzere. İzmir şehir merkezindeki 3 yıldızlı otellerde 3 gecelik fiyatlar 10 bin TL’den başlarken bu rakam 5 yıldızlı otellerde 54 bin 559 TL’ye kadar çıkıyor. Yabancı ülkelerden ve şehirlerden gelecek fuar katılımcılarının konaklama haricinde ulaşım, yeme-içme, eğlence, hediyelik eşya gibi alanlardaki harcaması ise günlük 600 ila 2 bin dolar arasında değişecek. Geçtiğimiz yıl Fuar 72 il ve 95 ülkeden toplam 18 bin 206 profesyonel ziyaretçiyi ağırlarken bu yıl sayının 20 bini geçmesi bekleniyor.

‘Oteller doldu’

İzmir’in fuarlar açısından turizme destek veren bir şehir olduğunu vurgulayan Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan yardımcısı Mehmet İşler, Gaziemir'deki Fuarİzmir ile kentin fuar pazarından daha fazla pay almaya başladığını söyledi. İzmir’in Mermer Fuarı Marble’dan sonra en önemli fuarının If Wedding olduğunun altını çizen İşler, “Turizmde tam da sezonun bitmesine yakın bu dönemlerde, sömestrinde bitmesiyle turizmci için bir soluklanma sağlayacak. Otellerimiz böylece birçok yerden gelen misafirlerle gelinlik fuarıyla beraber doluluk yakalayacak. Şu anda doluluklarımız yüzde 100’e yakın” 
ifadelerini kullandı.

Günde 2 bin dolar

İzmir’e gelen fuar ziyaretçilerinin bir kısmının şehir merkezine yakın olmak için Kordon, Çankaya bölgesindeki otelleri tercih ederken bir kısmı da fuara yakınlığı nedeniyle Gaziemir’i ve otoyol bağlantısı nedeniyle de Balçova’yı tercih ettiğini vurgulayan Mehmet İşler, fuarların sadece otellerin doluluklarını artırmadığını esnafa da önemli katkı sağladığını kaydetti. İşler, “Turizm sektöründeki doluluklar 60 yan sektörü besliyor. Taksiciler, hediyelik eşya satanlar, restoran ve kafeler, alışveriş sektörü, büyük AVM'ler olmak üzere herkes bundan payını alıyor. Şu anda Türkiye'de konaklama sektörüne tatil amaçlı gelenler kişi başı 1100 dolar civarında para bırakıyor. Bu tip fuar misafirleri ise 2 bin doların altında bırakmadan gitmiyorlar. Dolayısıyla daha çok kişi başı gelir seviyesi yüksek bir turizm çeşitlemesi oluyor” diye konuştu.

‘Yüzde 10 arttı’

Destination İzmir Başkanı Bülent Tercan ise İzmir’in gelinlik üretimi, satışı ve ihracatında dünyanın önde gelen kentlerinden biri olduğunu vurguladı. Hem Türkiye içinden gelen misafirler hem de yurt dışından gelen misafirler olduğu için İzmir şehir otellerinde doluluklar yaşandığını açıklayan Tercan, “Geçen yıla göre bu yıl gelenlerin sayısında yüzde 10’dan fazla artış var. Fakat hala otellerimizde yatak sayıları çok yetersiz. İzmir'e mutlaka en az 40 bin yatak daha yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı. İzmir’in ‘turistik otel fakiri’ olduğunun altını çizen Tercan, “İzmir'in turizmde hak ettiği yere gelebilmesi için mutlaka yeni oteller gerekiyor. Aynı zamanda 5 bin kişilik bir kongre merkezine ihtiyaç var. İzmir’in 5 milyon turist potansiyeli varken son 30 yıldır yılda 1-1,5 milyon turist geliyor. İzmir’de her şey var ama turist yok” sözlerine yer verdi.

Yüzler gülüyor

Gelinlik Fuarı gibi uluslararası etkinliklerin, şehirde her zaman güzel bir ivme kazandırdığını belirten Swissotel Büyük Efes Genel Müdür Yardımcısı Pamela Tito, If Wedding farıyla ilgili şunları söyledi: “Böyle etkinliklerin devam ediyor olması bizi memnun ediyor. Mermer Fuarı kadar da konaklama konusunda pozitif etkisini hissediyoruz. Gelen kişilerin yeme-içme ihtiyaçları gibi birçok ihtiyaçlar açısından da bize etkisi pozitif. Şu an yüzde 100’e varan doluluk oranımız var. Geçen yıla göre bu yıl daha fazla konaklayan misafir olacak. Aynı şekilde çevredeki diğer otellerin de dolu olduğunu görebiliyoruz. Fuarlar sayesinde konaklama sektöründe de yüzler gülüyor” diye konuştu.