Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), İsrail ve Filistin arasında 7 Ekim'den bu yana devam eden çatışmalarda kaç gazetecinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
7 Ekim'den bugüne İsrail-Filistin çatışmalarında kaç gazeteci hayatını kaybetti?
İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar 7 Ekim'den bu yana devam ederken, çatışmalarda çok sayıda gazeteci hayatını kaybetti. Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) tarafından yapılan açıklamada, 1 Kasım itibariyle İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalarda 33 gazetecinin hayatını kaybettiği aktarıldı.
Hayatını kaybeden gazetecilerin 28'inin Filistinli, 4'ünün İsrailli ve 1'inin Lübnanlı olduğu belirtildi. Açıklamada, saldırılarda 8 gazetecinin yaralandığı ve 9 gazetecinin ise ya kayıp ya da gözaltında olduğu ifade edildi.
Gazze Şeridi'ndeki gazetecilerin İsrail saldırıları, kesintiye uğrayan iletişim ve elektrik kesintileri nedeniyle haber yapmaya çalışırken yüksek risklerle karşı karşıya kaldığı vurgulandı. Açıklamada, gazetecilerin aile üyelerine yönelik saldırılar, tutuklamalar, tehditler, sansür ve cinayetlerin devam ettiği aktarıldı.
"Birçoğu meslektaşlarını, ailelerini ve medya tesislerini kaybetti"
CPJ'nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Sherif Mansour, "CPJ, gazetecilerin kriz zamanlarında önemli işler yapan siviller olduğunu ve savaşan taraflarca hedef alınmamaları gerektiğini vurguluyor. Bölgedeki gazeteciler bu yürek parçalayan çatışmayı haber yapmak için büyük fedakarlıklar yapıyor. Özellikle Gazze'dekiler benzeri görülmemiş bir bedel ödedi ve ödemeye devam ediyor. Giderek artan tehditlerle karşı karşıya kalıyor. Birçoğu meslektaşlarını, ailelerini ve medya tesislerini kaybetti" dedi.
CPJ ayrıca hayatını kaybeden tüm gazetecilerin adlarını, hangi kurumda çalıştıklarını ve görevleri ile öldürüldüğü yer ve tarihleri liste halinde yayınladı.
Gazeteciler İçin Riskler Artıyor
İsrail-Filistin çatışmaları, gazeteciler için büyük bir risk oluşturuyor. CPJ'nin verilerine göre, 2022 yılında dünya genelinde en az 22 gazeteci öldürüldü. Bu sayı, 2021 yılına göre yüzde 50 arttı.
Gazeteciler, çatışma bölgelerinde haber yaparken, genellikle silahlı çatışmalardan, hava saldırılarından ve diğer şiddet olaylarından kaynaklanan risklerle karşı karşıya kalıyor. Ayrıca, gazeteciler, hükümetler ve diğer otoriteler tarafından sansür, tehdit ve tutuklama gibi baskılara da maruz kalabiliyor.
CPJ, gazetecilerin korunması için uluslararası bir çaba çağrısında bulunuyor. Komite, gazetecilerin çatışma bölgelerinde güvenli bir şekilde haber yapabilmeleri için, hükümetlerin ve diğer otoritelerin gerekli önlemleri almasını istiyor.