Dünya

70 yıl aradan sonra içki satışı başlıyor: Suudi Arabistan 'Vizyon 2030' reformları nedir?

Abone Ol

Suudi Arabistan'da içki satışıyla ilgili haberler, ülkenin "Vizyon 2030" reformlarıyla yakından ilişkilendiriliyor. Peki, bu reformlar neler getiriyor? 70 yıl aradan sonra içki satışının gündeme gelmesi neyi işaret ediyor? İşte detaylar...

Suudi Arabistan 'Vizyon 2030' reformları nedir?

Suudi Arabistan'da 70 yıl aradan sonra içki satışı başlıyor ve bu, yalnızca diplomatlar için geçerli olacak. Başkent Riyad'da bulunan büyükelçiliklerin bulunduğu bölgede açılacak olan ilk içki dükkanı, Müslüman olmayan diplomatlar için hizmet verecek.

Bu adım, AFP ve Reuters ajanslarının gördüğü bir resmi belgeye dayanarak duyuruldu. Diplomatlar, şimdiye kadar diplomatik kurallar gereği Suudi yetkililerin açamadığı mühürlü kutularda ülkeye içki sokup içebiliyorlardı. Suudi yetkililer, bu yeni adımın ülke içindeki yasa dışı içki satışının önüne geçmek için atıldığını açıkladılar.

Ülkedeki içki satışları, 1952 yılında Kral Abdülaziz’in oğullarından birinin sarhoşken bir İngiliz diplomatı silahla öldürmesi sonucu yasaklanmıştı. Ancak şimdi, belirli kısıtlamalarla birlikte içki satışı yeniden gündemde.

Mağazanın satışlarına yönelik kısıtlamalar arasında şunlar bulunuyor:

  • İçki almak isteyen diplomatların kayıt yapması ve Suudi hükümetinin onayından geçmesi gerekecek.
  • Mağazaya 21 yaş altı kimse giremeyecek.
  • Dükkana girebilmek için "düzgün kıyafet kurallarına" uymak gerekecek.
  • Diplomatlar, içki almak için bizzat mağazaya gitmek zorunda kalacaklar; şoförlerini gönderip içki alamayacaklar.
  • Her kişinin aylık alabileceği içki miktarı sınırlı olacak; ancak bu sınırların oldukça yüksek olduğu belirtiliyor.

Bu gelişme, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın "2030 Vizyonu" adlı, ülkeyi liberalleştirme planının bir parçası olarak kabul ediliyor. Diğer Körfez ülkelerinde olduğu gibi, Suudi Arabistan'da da alkol tüketimi kısıtlanmış durumda ancak bu adım, ülkenin diğerlerinden ayrışmasını sağlayabilir.