Mardin Medreseler Koruma Derneği Başkanı İbrahim Yüksel, medresenin Artuklu döneminin Anadolu topraklarında kurulan ilk medreselerinden biri olduğunu belirterek, "1003 yıllarında inşa edilen medrese, 2 katlı ve ihtişamlı bir yapıdır. 1009'lu yıllarda çekilmiş bir fotoğrafta, medrese Zinciriye Medrese'sinin önünde net bir şekilde görülebilmektedir. Muzafferiye Medresesi, Artuklu Devleti'nin kudretini ve Muzaffer Karaaslan dönemindeki küresel düşüncesini yansıtmaktadır. Medrese, İslam birliği sağlanmak üzere vezirlerin Mısır'a gönderildiği bir dönemde inşa edilmiştir" dedi.

Yüksel, medresenin taşlarının orta mektep yapımında kullanıldığını belirterek, "1009'lu yıllarda Abdülhamit döneminde Olgunlaşma Enstitüsü kurulurken, Muzafferiye Külliyesinin bünyesinde yer alan cami ve medrese kısmen tahrip edilmiştir. Medresenin hemen yan tarafta olan Altunboğa Medresesi'nin ve kalede bulunan camiinin taşları ile enstitünün binası yapılmıştır. Taşlarının onarılması yerine orta mektep yapılması tercih edilmiştir" diye konuştu.

Yüksel, medresenin kalan kısımlarının da onarılıp ziyarete açılmasını beklediklerini belirterek, "Külliye içerisinde Muzaffer Karaarslan'ın türbesi ve harabe vaziyette duran bir cami bulunmaktadır. Bu yerlerin de gün yüzüne çıkarılması gerekmektedir. Milli Eğitim Müdürlüğü sayesinde medresenin 2-3 odası restore edilerek kullanıma açılmıştır. Kalan kısımların da onarılıp temizlenip ziyarete açılması, tarihin canlı tanığı olarak insanlığa sunulmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Medresenin Tarihi

Muzafferiye Medresesi, Mardin'in tarihi Suriçi bölgesinde yer almaktadır. Artuklular döneminde 1003 yılında inşa edilen medrese, 2 katlı ve ihtişamlı bir yapıdır. Medrese, Artuklu Devleti'nin kudretini ve Muzaffer Karaaslan dönemindeki küresel düşüncesini yansıtmaktadır.

Medrese, 1009'lu yıllarda Abdülhamit döneminde Olgunlaşma Enstitüsü kurulurken kısmen tahrip edilmiştir. Medresenin hemen yan tarafta olan Altunboğa Medresesi'nin ve kalede bulunan camiinin taşları ile enstitünün binası yapılmıştır.

Günümüzde, medresenin 2-3 odası restore edilerek kullanıma açılmıştır. Kalan kısımların da onarılıp temizlenip ziyarete açılması bekleniyor.

Kaynak: İHA