Güncel

96 kişiye mezar olan Alpargün Apartmanı davası sonuçlandı

Abone Ol

 6 Şubat depremlerinde Adana'da bulunan Alpargün Apartmanı yıkılarak 96 kişinin ölümüne sebep oldu. Konuyla ilgili açılan davanın karar duruşması, Adana 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

Depremde yaşamını yitirenlerin ailelerin yanı sıra Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mersin Milletvekili Ali Bozan da duruşmayı izleyenler arasında yerini aldı. Bina müteahhidi Hasan Alpargün ise tutuklu bulunduğu cezaevinden duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Çağdaş Hukukçular Derneği’ne (ÇHD) bağlı avukatlar ve aileleri de duruşmada hazır bulundu. 

AİLELER DURUŞMAYI KAPIDAN İZLEDİ

Duruşma, tüm itirazlara rağmen daha önce küçük ve yetersiz olduğu için değiştirilmesi talep edilen duruşma salonunda görüldü. Duruşmaya katılan ailelerin bir kısmı ve gazeteciler duruşmayı aralık bırakılan kapıdan izledi. Duruşmayı salonda izleyen aileler ve yakınları ise yaşamını yitiren herkesin ailesinin salonda bulunmasını talep etti. Söz konusu talep salonun yetersiz olduğu gerekçesiyle reddedildi.

Duruşmada söz alan avukat Ümit Büyükdağ, dosyaya eklenen son bilirkişi raporundaki detaylara dikkat çekerek şunu söyledi: “İmalat sırasında projelerde gösteren kolonların projedeki yerleri, olması gerekenden bir metre ötede. Bu, bu bina çöp demek, proje çöp oldu demek. Tutar Sitesi'nde elde edilen otopsi raporlarında yaşamını yitirenlerin daha çok vücut bütünlüğünün bozulduğu görülüyor. Alpargün’ün otopsi raporunda vefat edenlerin ciğerine kum dolmuş. Otopsi raporunda insanların boğularak öldüğü yazıyor.”

Hasan Alpargün’ün, binanın yapım aşamasında eksiklerini ve ihmallerini “Ben parama bakarım” diyerek göz ardı ettiğini söyleyen Büyükdağ, yargılamanın olası kast suçlamasıyla yürütülmesi gerektiğini söyledi.

“Proje onaylanmasaydı yapıyı yine onaracaktım”

Daha sonra söz alan sanık Alpargün, projesinin bir kere onaylanmadığını, daha sonrasında eksik ve hataların giderildiğini söyledi. Daha sonra yapı iskanı aldığını söyleyen Alpargün, “Eğer proje onaylanmasaydı ben yine yapıyı onarmak zorundaydım. Binanın yıkılma nedeni sonradan yapılan değişiklikler, klima delikleri ve ağırlıktır” dedi. Alpargün hasta olduğunu dile getirerek tahliyesini talep etti.

Mahkeme heyeti Sanık Hasan Alpargün’ün olası kastla cezalandırılmasına, kadına, çocuğa ve insan öldürme suçlamasıyla cezalandırılmasına ve tutukluk halinin devamına karar verdi.

Mahkeme tarafından Alpargün’e, 10 kez ağırlaştırılmış müebbet, 7 kez ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet, olası 7 kez müebbet, ayrı ayrı 45 kez müebbet, 34 kez ayrı ayrı 25 yıl verildi.